Un fost premier grec, dat afară din partidul pe care l-a condus: „Și-a exprimat dezacordul total cu toate politicile de guvernare”
Fostul premier grec şi parlamentar Antonis Samaras a fost exclus din partidul de guvernământ Noua Democraţie din cauza criticilor sale persistente la adresa politicilor guvernului, relatează AP, preluată de News.ro.
Samaras, în vârstă de 73 de ani, un naţionalist intransigent, a criticat abordarea premierului Kyriakos Mitsotakis privind negocierile cu Turcia, pe care a comparat-o cu îngăduinţa. De asemenea, el a dezaprobat puternic politica guvernului, pe care a considerat-o prea „centristă” sau „ relaxată”, în special decizia de a legifera în favoarea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex la începutul acestui an.
Guvernul grec a părut deosebit de iritat de un interviu al lui Samaras care urmează să fie publicat în ediţia de duminică a ziarului To Vima, în care acesta cere demiterea ministrului de externe George Gerapetritis din cauza modului în care a condus negocierile cu Turcia.
„Domnul Samaras … nu a exprimat doar opinii. El şi-a exprimat dezacordul total cu toate politicile de guvernare. Mai mult, el a adoptat minciuni extreme (cu privire la ministrul de externe) într-o manieră nepotrivită şi provocatoare”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Pavlos Marinakis, anunţând excluderea lui Samaras sâmbătă după-amiază.
Samaras a reacţionat printr-un comunicat lung, în care a precizat: „Aroganţa şi pierderea curajului explică gestul lui Mitsotakis. Rupt de baza partidului, acesta conduce un partid care abia dacă seamănă cu Noua Democraţie”.
Dat afară și de tată și de fiu
Nu este prima dată când Samaras intră în conflict cu un Mitsotakis. În 1992, premierul de atunci, Constantine Mitsotakis, tatăl actualului premier, l-a demis pe Samaras din funcţia de ministru de externe din cauza unor divergenţe politice privind disputa privind numele cu ceea ce era pe atunci Fosta Republică Iugoslavă Macedonia, actuala Macedonia de Nord.
Samaras i-a succedat fostului prim-ministru Costas Karamanlis în fruntea conservatorilor în 2009, dar a părăsit postul după o înfrângere electorală în 2015.
„De data aceasta, istoria nu se va repeta. Majoritatea guvernamentală îşi continuă cursul, fără domnul Samaras”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernării. „Nimeni nu are dreptul să se joace cu stabilitatea ţării în aceste vremuri tulburi”, a spus Marinakis.
Conservatorii la putere au o uşoară majoritate în Parlament, cu 155 de deputaţi din totalul de 300. Dar Samaras are o serie de susţinători în acest grup, la fel ca şi Karamanlis, acum pensionar.