Sari direct la conținut

Un fost şef al Pentagonului îi recomandă lui Joe Biden să renunţe la controlul exclusiv al codurilor nucleare

HotNews.ro
Joe Biden, Foto: Biden Victory Fund / Zuma Press / Profimedia
Joe Biden, Foto: Biden Victory Fund / Zuma Press / Profimedia

Un fost secretar american al apărării, William Perry, i-a recomandat viitorului preşedinte Joe Biden să renunţe la controlul exclusiv al codurilor nucleare, considerând că sistemul actual este „antidemocratic, depăşit, inutil şi extrem de periculos”, relatează AFP, citată de Agerpres.

Într-un editorial publicat de cotidianul Politico, William Perry – care a condus Pentagonul între 1994 şi 1997, în timpul mandatului preşedintelui Bill Clinton – a remarcat că Donald Trump, acuzat că a încurajat violenţele comise miercuri la Capitoliu, „încă are degetul pe butonul nuclear”.

„Este timpul să li se retragă „mingea de fotbal” nucleară acestui preşedinte şi tuturor preşedinţilor care îi vor succeda. Acest lucru nu mai este necesar şi însăşi existenţa sa reprezintă un pericol pentru securitatea noastră naţională”, a subliniat el.

Preşedintele SUA este însoţit în toate circumstanţele de către un consilier militar care transportă o servietă, supranumită „mingea de fotbal” nucleară, care conţine toate elementele necesare unei lovituri nucleare.

William Perry a reamintit că, odată cu alegerea sa, preşedintele SUA „obţine dreptul absolut de a lansa un război mondial”. „El nu are nevoie de încă o opinie. Secretarul apărării nu are un cuvânt de zis. Congresul nu joacă niciun rol”, a explicat el.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro