Sari direct la conținut

Un important comandant al forțelor cecene Ahmat, ucis în Donbas. Cecenii lui Kadîrov vorbesc despre el ca despre un erou

HotNews.ro
luptatori ai fortelor speciale Ahmat, Foto: Gennady Dubovoy / Sputnik / Profimedia
luptatori ai fortelor speciale Ahmat, Foto: Gennady Dubovoy / Sputnik / Profimedia

Evgheni Pisarenko, comandantul unui detașament al forțelor speciale cecene Ahmat, grupare care a sprijinit invadarea Ucrainei de către Rusia și care a semnat recent contract cu Ministerul rus al Apărării, a fost ucis în luptă în Donbas, relatează Ukrainska Pravda și Tass.

„Velikii (cel mare) a fost un conațional de-al meu care a slujit în poliția antirevoltă din Stavropol și a primit gradul de colonel. Când a început operațiunea militară specială (termenul rusesc pentru războiul din Ucraina), a mers la front ca soldat voluntar pentru a proteja locuitorii din Donbas”, a spus Apti Alaudinov, comandantul forţelor speciale cecene „Ahmat”.

Data morții lui Pisarenko nu a fost specificată.

Batalionul Ahmat participă la acțiuni de luptă în Ucraina încă de la începutul războiului.

„Mulțumim părinților care au crescut un astfel de erou. Pisarenko Evgheni Valerievici – Dumnezeu să te binecuvânteze și să te odihnească pământul în pace”, a scris mai scris Alaudinov.

Ministerul rus al Apărării a semnat recent un contract cu gruparea paramilitară Ahmat, care a fost adesea numită armata privată a lui Ramzan Kadîrov, liderul Ceceniei.

Semnarea a urmat unui ordin prin care toate „unităţile de voluntari” ar trebui să semneze contracte până la 1 iulie care să le aducă sub autoritatea ministrului apărării, Serghei Şoigu, în timp ce Moscova încearcă să îşi impună controlul asupra armatelor private care luptă în numele său în Ucraina.

Spre deosebire de Prigojin, Kadîrov s-a abţinut recent de la critici la adresa Ministerului Apărării. Membrii celor două grupuri s-au certat în mod deschis, iar unul dintre aliaţii apropiaţi ai lui Kadîrov l-a catalogat pe Prigojin drept un blogger care ţipă tot timpul despre probleme.

Comandantul Ahmat, Apti Alaudinov, care a luat parte la semnarea contractului, a declarat că unitatea a „pregătit şi trimis zeci de mii de voluntari” în Ucraina în ultimele 15 luni.

Urmărește ultimele evoluții din a 495-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro