Sari direct la conținut

Un important proiect de autostradă a fost abandonat pentru că afecta o specie de lilieci dintr-o țară europeană. Cum a fost rezolvată în România o situație similară – VIDEO

HotNews.ro
Un important proiect de autostradă a fost abandonat pentru că afecta o specie de lilieci dintr-o țară europeană. Cum a fost rezolvată în România o situație similară – VIDEO
Autostrada Norwich Western Link / Sursă: Norfolk County Council

Unul din cele mai importante proiecte de autostradă din estul Angliei a fost retras din cauză că ar afecta o specie de lilieci. În România, un caz asemănător doar a întârziat un proiect similar.

Planurile pentru un drum controversat din Estul Angliei au fost retrase din cauza îngrijorărilor legate de impactul său asupra liliecilor, transmite BBC

Consiliul regional Norfolk a solicitat aprobarea guvernului pentru a construi Norwich Western Link, un proiect rutier în valoare de 274 de milioane de lire sterline. 

Anul trecut, însă, viabilitatea proiectului a fost pusă sub semnul întrebării, după ce Agenția Națională pentru Mediu (Natural England) a modificat normele de protecție a liliecilor rari din familia Barbastelle care trăiesc pe traseul drumului propus.

„Veriga lipsă” între două drumuri importante din estul Angliei

Norwich este una din cele mai mari zone urbane și una din cele mai dens populate districte de pe coasta de est a Angliei, cu aproape 3.700 de locuitori pe kilometru pătrat. 

Orașul este ocolit pe la nord de de o centură care pe alocuri are profil de autostradă (A1270 – Broadland Northway), iar pe la sud de autostrada A47. Cele două mari artere rutiere însă nu sunt unite pe partea de vest a orașului, zona cu cel mai mare flux de circulație.

Astfel, de ani de zile s-a discutat de un proiect nou, o porțiune nouă de autostradă care să unească cele două importante șosele ce ocolesc zona urbană. 

„De când a început construcția Broadland Northway, au existat apeluri susținute pentru a realiza „veriga lipsă” și pentru a îmbunătăți în mod semnificativ călătoria între aceste două drumuri importante”, se arată pe siteul consiliului regional.

Noua autostradă purta numele de Norwich Western Link și ar fi avut o lungime de 6,2 km, un proiect estimat că va costa circa 274 de milioane de lire sterline (327 milioane de euro) pentru proiectare și execuție. 

Consiliul regional, cel care a promovat proiectul, a spus că noua șosea ar elimina din blocajele de trafic, ar reduce timpii de călătorie și ar îmbunătăți calitatea aerului în comunitățile din zonă, potrivit BBC. 

Oponenții proiectului, însă, spun că noul drum ar afecta negativ mediul natural din valea Wensum și că, de fapt, va încuraja traficul rutier. 

Liliacul cârn, afectat de autostrada englezească

Consilierul conservator Graham Plant spune că, deși proiectul a fost suspendat, el rămâne „unul prioritar”, dar că autoritățile locale nu au putut rezolva problemele de mediu ce țin de afectarea populației de lilieci cârni (Barbastella barbastellus). 

Din partea opoziției, liberal-democrații din consiliul local spun că proiectul deja a „mâncat” milioane de lire sterline din banii contribuabililor. „Sperăm că administrația locală va trata serios să găsească alte soluții pentru eliminarea ambuteiajelor”, a spus liderul grupului, conform BBC.

Agenția guvernamentală pentru mediu – Natural England – a transmis că nu se opune dezvoltării infrastructurii, dar că liliacul cârn (Barbastella barbastellus) e o specie „incredibil de rară”, iar proiectul rutier propus „ar distruge una din cele mai numeroase populații de astfel de lilieci din Regatul Unit”

„Am lucrat aproape de Consiliul Regional din Norfolk pentru mai bine de patru ani pe proiectul Norwich Western Link și am avertizat consistent care sunt grijile noastre”, a spus James Marshall, directorul adjunct al Natural England pentru zonele Norfolk și Suffolk. 

„Dealul liliecilor” din România: 10 lilieci au fost mutați într-o altă peșteră pentru a face loc autostrăzii

În România a existat un caz în care o autostradă în construcție a afectat o populație de lilieci, specie protejată prin lege.

Autostrada A1 Lugoj – Deva, lotul 4 Șoimuș – Ilia (22,14 km), în apropiere de Deva, a fost construită între 2013 și 2019. UMB a fost constructorul, un contract care a valorat aproape jumătate de miliard de lei.

La Șoimuș, autostrada A1 trece pe lângă Mureș, pe malul drept, și taie o bucată din dealul Șoimuș. 

Dealul a fost ulterior denumit neoficial „dealul liliecilor” din cauză că în timpul construcției, când se făceau primele săpături, a fost descoperită o colonie de lilieci, animale protejate de lege, într-o peșteră din deal. 

Pentru a rezolva situația, animalele au trebuit să fie monitorizate și inventariate de către experți, fără ca lucrările să poata să se desfășoare mai departe în zonele afectate.

După aproape un an de monitorizare a situației, experții au stabilit că în peștera Tunel din dealul Șoimuș trăiau 10 lilieci. 

Agenția pentru Protectia Mediului Hunedoara și-a dat ulterior acordul pentru „recoltarea și capturarea” exemplarelor de lilieci si relocarea lor din pestera Tunel, din localitatea hunedoreana Soimus, în județul Timișoara, în peștera Românești.

De menționat că lucrările au fost foarte distructive pentru dealul Șoimuș. 

Proiectul aprobat pentru autostradă prevedea practic secționarea efectivă a unei bucăți din deal pentru ca autostrada să treacă pe lângă el, la înălțime. 

Încă de la început, pe lângă impactul asupra mediului, dealul s-a dovedit a fi foarte instabil și au existat alunecări mari de teren. Construcția autostrăzii a continuat prin același loc, în ciuda problemelor, și au fost realizate ziduri mari de sprijin, cu trepte și cu plase de protecție. 

Nu s-a pus problema realizării unui tunel prin care să treacă autostrada și nici măcar devierea traseului pe celălalt mal al Mureșului, o schimbare care ar fi presupus o dublă traversare a râului și realizarea unor viaducte mai lungi. 

Ajută-ne să facem HotNews mai bun
Vrem să aflăm ce subiecte sunt importante pentru tine și cum putem îmbunătăți HotNews. Am pregătit un chestionar a cărui completare durează 5 minute şi care e anonim, dacă nu vrei să ne laşi adresa de mail. Nu e obligatoriu să răspunzi la fiecare întrebare, deși ne-am bucura. Orice contribuție ne ajută să luăm decizii mai bune.
Formular Feedback
INTERVIURILE HotNews.ro