Sari direct la conținut

Un irakian de 18 ani care jurase credință ISIS, nou suspect reținut la Viena după dejucarea atacului terorist de la concertele Taylor Swift

HotNews.ro
Un irakian de 18 ani care jurase credință ISIS, nou suspect reținut la Viena după dejucarea atacului terorist de la concertele Taylor Swift
Un irakian de 18 ani, reținut după dejucarea atacului terorist planificat pentru concertele Taylor Swift. FOTO: ALEX HALADA / APA / Profimedia

Autoritățile austriece au reținut vineri un nou suspect în ancheta care vizează presupusul complot terorist de la concertele lui Taylor Swift din capitala țării, conform Reuters. Mai mulți suspecți vor fi interogați în continuare, a asigurat ministrul de Interne Gerhard Karner.

Irakianul în vârstă de 19 ani reținut vineri la Viena face parte din același grup cu principalul suspect al atacului terorist planificat, un austriac de 19 ani cu origini din Macedonia de Nord, care și-a declarat loialitatea față de Statul Islamic (ISIS). 

Suspectul irakian a jurat și el credință grupării jihadiste Statul Islamic pe 6 august, dar rămâne neclar dacă chiar are o legătură directă cu atacul planificat, a declarat vineri ministrul de Interne Gerhard Karner.

Principalul suspect, scrie Reuters, plănuia un atac cu explozibili și cuțite printre cei aproximativ 20.000 de fani ai lui Taylor Swift care urmau să se adune în fața stadionului Ernst Happel din Viena.

Tânărul de 19 ani, care și-a dat demisia cu mai puțin de două săptămâni înainte de atacul planificat, spunând că „avea planuri mari“, a mărturisit toate planurile în arest, potrivit autorităților.

Mai multe substanțe chimice au fost găsite în timpul percheziției la domiciliul său.

Suspecții, tineri de 15, 17, 18 și 19 ani

Autoritățile cred că principalul suspect a colaborat îndeaproape cu un alt tânăr în vârstă de 17 ani și posibil cu un alt adolescent de 15 ani.

Tânărul de 17 ani, care primise un loc de muncă la o companie care furniza servicii la stadion, a refuzat până acum să depună mărturie, potrivit lui Karner. Băiatul, care de asemenea pare să fi fost radicalizat, era deja cunoscut de autorități.

Tânărul de 15 ani continuă să fie interogat intensiv de poliție, a adăugat Karner. Ziarul Kurier relatase anterior că tânărul de 15 ani este tratat ca martor.

Televiziunea ABC a anunțat că informațiile despre amenințările legate de concertele lui Taylor Swift au fost descoperite de serviciile de informații americane, informațiile fiind transmise rapid colegilor austrieci. 

Artista, care urmează să cânte la Londra săptămâna viitoare, nu a comentat cu privire la anularea concertelor. Poliția britanică a declarat că nu există nicio suspiciune conform căreia complotul de la Viena poate să ducă la anularea concertelor lui Swift din Marea Britanie.

INTERVIURILE HotNews.ro