Sari direct la conținut

Un lord britanic spune că salariul de 200.000 de lire e mult prea mic pentru a-l convinge să se întoarcă în guvern

HotNews.ro
Un lord britanic spune că salariul de 200.000 de lire e mult prea mic pentru a-l convinge să se întoarcă în guvern
Lordul Gus O'Donnell (stânga) la un meci de tenis de la ediția de anul acesta a Wimbledon, FOTO: Mike Egerton / PA Images / Profimedia

Lordul Gus O’Donnell, un fost secretar al Cabinetului britanic, spune că salariul anual de 200.000 de lire primit de ocupantul acestei funcții este mult prea mic pentru responsabilitățile pe care le presupune, relatează BBC.

O’Donnell a fost secretar al Cabinetului sub trei prim-miniștri britanici, între 2005 și 2011. El a fost promovat în funcție de premierul laburist Tony Blair și a ocupat acest post până după revenirea la putere a conservatorilor ca urmare a alegerilor generale din 2010.

Însă el spune că salariul actual de 200.000 de lire este mult prea mic pentru această funcție.

„Este subplătit masiv din punctul meu de vedere, dat fiind faptul că am fost plătit cu mult mai mult de atunci pentru a face mult mai puține lucruri”, a declarat el într-un interviu pentru BBC Radio 4.

BBC notează că O’Donnell poartă în prezent discuții cu premierul laburist Sir Keir Starmer pentru a reveni în această funcție după ce actualul său titular, Simon Case, a anunțat că va demisiona până la sfârșitul anului din motive de sănătate.

Ce este Secretarul Cabinetului din Marea Britanie

Aceasta este o funcție care poate fi asemuită celei de șef al cancelariei prim-ministrului din alte țări. Însă comparația nu este întru totul exactă întrucât funcția din Marea Britanie presupune și o sferă largă de atribuții în domeniul administrației publice.

Pe lângă rolul de consilier al premierului și de garantare a implementării la nivel administrativ a politicilor guvernului, el este de asemenea responsabil de buna funcționare a administrației publice.

Drept urmare, Secretarul Cabinetului este cunoscut în Marea Britanie drept cel mai înalt funcționar public civil.

Este o „slujbă masivă”, a declarat Lordul O’Donnell în comentariile făcute pentru BBC. Societatea britanică de radiodifuziune amintește că salariile înalților funcționari publici sunt stabilite de executiv în baza recomandărilor unui organism guvernamental independent.

De profesie economist, Lordul O’Donnell a intrat în consultanță după părăsirea funcției guvernamentale și a predat de asemenea ca profesor invitat la London School of Economics.

În 2012 el a fost numit parlamentar pe viață de regina Elisabeta a II-a la recomandarea fostului premier David Cameron. El a primit titlul de baron și un loc în Camera Lorzilor, camera superioară a parlamentului britanic. Titlul de „lord” se referă la demnitatea publică pe care a ocupat-o ca membru al guvernului.

BBC a dezvăluit că șeful de cabinet al premierului britanic este mai bine plătit decât el

Subiectul salarizării funcționarilor publici a revenit luna trecută în atenția opiniei publice din Marea Britanie, după ce BBC a dezvăluit că Sue Gray, șefa de cabinet a premierului Keir Starmer, este plătită mai bine decât șeful ei.

Gray are un salariu anual de 170.000 de lire sterline, în timp ce premierul Marii Britanii este remunerat cu 166.786 de lire în fiecare an.

Potrivit ultimelor date publicate în septembrie de Biroul de Statistică de la Londra, salariul median, un indicator considerat mai important de către economiști decât cel mediu, este de 35.830 de lire sterline, înainte de impozite.

INTERVIURILE HotNews.ro