Un miliardar american dă exemplul Germaniei anilor 1930 pentru a înțelege ce se întâmplă acum cu economia SUA

Investitorul miliardar Ray Dalio, o voce importantă de pe Wall Street, a dat exemplul Germaniei din anii 1930 pentru a-și exprima îngrijorările cu privire la implicațiile globale ale actualului război comercial declanșat de Statele Unite, afirmând totodată că țările neutre vor avea de câștigat în astfel de conflicte, relatează Yahoo Finance.
Dalio a făcut comentariile miercuri, după ce a fost întrebat la o conferință organizată de televiziunea financiară CNBC în Singapore ce se va întâmpla în cele din urmă ca urmare a escaladării disputelor generate de creșterea taxelor vamale.
Miliardarul a răspuns că ceea ce se întâmplă acum în lume nu este o premieră și a menționat în acest sens Germania din perioada interbelică, spunând că atunci a avut loc o reducere a datoriilor, o creștere a taxelor vamale pentru a genera venituri și o consolidare a bazei industriale interne.
„Fii naționalist, fii protecționist, fii militarist. Așa funcționează aceste lucruri”, a spus el. „Așadar, aș spune că lecțiile trecutului arată cum arată acest lucru, iar problema reală este confruntarea cu toate acestea, lupta împotriva tuturor acestor aspecte”, a continuat Dalio, fondatorul celei mai mari companii de investiții speculative din lume, Bridgewater Associates.
Ray Dalio vorbește de conflicte între SUA și vecini
Dalio a subliniat că este neutru din punct de vedere politic și că abordează aceste observații mai degrabă ca un „medic” sau „mecanic” ce încearcă să diagnosticheze o problemă.
„Tot ce vreau să fac este să transmit mecanismele”, a spus el. „Decizia le aparține altora. Așadar, nu sunt un ideolog”, a mai spus acesta.
Investitorul cu o avere estimată de agenția Bloomberg la 16,2 miliarde de dolari la a afirmat totodată că taxele vamale ar putea duce la conflicte între țări, precizând însă că nu se referă neapărat la confruntări militare.
„Gândiți-vă la SUA, Canada, Mexic, China”, le-a spus el celor din public. „Vor exista conflicte, iar acestea vor avea consecințe, și cred că asta este cel mai important aspect de urmărit”, a continuat el.
Dalio a adăugat însă că țările neutre vor avea de câștigat, putând beneficia de un flux de personal calificat și capital. El a oferit ca exemplu Singapore, spunând că țara insulară va avea o mare oportunitate, dacă va reuși să rămână neutră și să continue să funcționeze așa cum o face acum.
„Va exista o situație globală care mă îngrijorează”, a spus Dalio. „Dar există și alte lumi care vor trece prin asta fără să fie implicate”, a conchis el.