Sari direct la conținut

Un nou incident la granița dintre cele două Corei. Sudul a tras focuri de armă după ce soldați nord-coreeni au trecut granița

HotNews.ro
Un nou incident la granița dintre cele două Corei. Sudul a tras focuri de armă după ce soldați nord-coreeni au trecut granița
Soldați la granița dintre cele două Corei Foto: South Korea Defense Ministry / AP / Profimedia

Armata Coreei de Sud a tras focuri de avertisment după ce mai mulți soldați nord-coreeni au trecut granița joi dimineață, au declarat șefii de stat major (JCS) din Seul.

Ei au încălcat linia de demarcație militară care trecea prin mijlocul zonei demilitarizate (DMZ) în jurul orei locale 23.00 (5.00 în România) și s-au retras după focurile de avertisment.

Este cel puțin al treilea astfel de incident în această lună. Armata din Coreea de Sud a tras marți focuri de avertizare după ce zeci de soldați nord-coreeni au încălcat linia de demarcație.

Deși au avut loc ocazional ciocniri mortale de-a lungul deceniilor de când luptele deschise între cele două țări au încetat la sfârșitul Războiului Coreean din 1950-1953, incidentele recente marchează o creștere rară a activității în apropierea liniei de demarcație.

Incidentul a avut loc după ce președintele rus Vladimir Putin a vizitat Phenianul pentru prima dată în 24 de ani în această săptămână.

Kim Yo Jong, sora liderului autoritar al Coreei de Nord, a emis separat o declarație prin care denunța activiștii sud-coreeni care au trimis joi seară baloane care transportau pliante spre Nord, spunând că în curând vor fi judecați de propriul lor popor.

Lansarea baloanelor a fost o sursă de sporire a tensiunii între cele două Corei, întrucât Nordul a trimis, la rândul său, baloane cu gunoi spre Sud, provocând unele pagube materiale. Seulul a ripostat reluând folosirea difuzoarelor pentru a trimite mesaje spre Nord.

Kim Yo Jong nu a spus cum ar putea răspunde Nordul, dar mențiunea criticilor din Coreea de Sud împotriva lansărilor de baloane se referea cel mai probabil la cererile unor locuitori din apropierea graniței ca astfel de activități să fie oprite din motive de siguranță. Ea nu a vorbit despre incidentul care a implicat trupele.

INTERVIURILE HotNews.ro