Un nou raport al Pentagonului oferă detalii tulburătoare despre extremismul din rândul forțelor armate americane

Un nou raport al Pentagonului oferă detalii tulburătoare despre extremismul de dreapta din rândul membrilor activi ai forțelor armate americane, relatează CNN.
Acesta detaliază un exemplu în care un fost membru al Gărzii Naționale care aparține unei grupări neonaziste considerate periculoase s-a lăudat că a discutat deschis despre opinii extremiste când servea în serviciul activ și despre cum supremațiștii albi din rândul forțelor armate se recunosc reciproc după tatuaje și însemnele tricourilor pe care le poartă.
Deși raportul comandat de Congres concluzionează că viziunile extremiste nu sunt răspândite în cadrul forțelor armate și a identificat „un număr record de cazuri în termeni absoluți”, acesta subliniază urgența combaterii problemei deoarece „indivizii cu afilieri extremiste și experiență militară reprezintă o îngrijorare pentru securitatea națională a SUA datorită abilității lor de a executa evenimente cu impact ridicat”.
Noul secretar al apărării a SUA, Lloyd Austin, a anunțat că una din prioritățile sale va fi combaterea extremismului din rândul forțelor armate după insurecția de la Dealul Capitoliului din 6 ianuarie în urma căreia cinci persoane și-au pierdut viața.
Cel puțin 27 de membri activi sau veterani ai forțelor armate au fost puși sub acuzare în legătură cu luarea cu asalt a Congresului american, potrivit unei analize efectuate de jurnaliștii de la CNN.
„Nu a existat niciodată o recunoaștere din partea cadrelor superioare că această problemă trebuie gestionată, așa că faptul că acum avem acest (raport) și că un efort de a combate problema este în desfășurare sunt semne destul de încurajatoare”, afirmă Heidi Beirich, cofondator al Proiectului Global Împotriva Urii și Extremismului, un ONG american.
Raportul include exemple tulburătoare de cazuri în care militarii americani și-au exprimat deschis opiniile supremațiste.
Zeci de membri activi sau veterani ai forțelor armate americane au participat la luarea cu asalt a Capitoliului (FOTO: Captură Twitter)
O captură de ecran a unei conversații pe acum defunctul forum neonazist Iron March arată cum cofondatorul unui grup neonazist numit Atomwaffen Division care a servit în Garda Națională din Florida „s-a lăudat că și-a împărtășit viziunile supremațiste în timp ce era în forțele armate”, afirmă raportul.
Atomwaffen înseamnă „armă atomică” în germană.
Când acesta a fost întrebat pe forum dacă a fost îngrijorat că ar fi putut avea probleme din cauza convingerilor, fostul militar a răspuns că „am fost 100% deschis cu privire la toate cu prietenii pe care mi i-am făcut la antrenamente. [Ei] Știu totul despre acestea”.
Membri ai Atomwaffen Division au fost legați de „infracțiuni violente printre care crime și presupuse comploturi de a ataca civili”, potrivit Ligii Antidefăimare din SUA.
SS Totenkopf
Conversațiile de pe forumul Iron March arată cum membrii mai multor grupuri extremiste au discutat cu alți membri ai forțelor armate despre convingerile lor extremiste și cum au descoperit alți militari cu opinii similare.
„O modalitate bună prin care oamenii din forțele armate găsesc alți ‘dreptiști’ este prin purtarea unui tricou cu un logo fascist obscur”, a relatat un utilizator, adăugând că „mi-am cunoscut un prieten bun la un prânz al brigăzii când a observat Totenkopf-ul de pe tricoul meu.
Divizia SS Totenkopf a fost o unitate militară germană din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, notorie pentru emblema alcătuită dintr-un craniu și oase.
Raportul recomandă Departamentului apărării să solicite ajutorul FBI pentru a identifica în timpul procesului de recrutare tatuajele și simbolurile folosite de grupările extremiste.
Acesta cere de asemenea găsirea unor soluții de a identifica și pe alte căi membrii grupărilor extremiste sau care au legături cu terorismul intern pentru a-i împiedica să se alăture forțelor armate.
Legislația din SUA nu permite forțelor armate să monitorizeze cetățeni americani. Acestea revizuiesc postările de pe social media ale candidaților însă doar FBI și alte agenții civile pot efectua cercetări mai amănunțite.
Raportul se axează pe identificarea persoanelor cu opinii extremiste înainte ca acestea să se alăture forțelor armate însă nu oferă soluții pentru combaterea problemei în rândul militarilor activi.
Pe același subiect: