Sari direct la conținut

Un nou sondaj din Franța arată că extrema-dreaptă a lui Le Pen nu va obține majoritatea la alegerile parlamentare de duminică. Ce înseamnă asta

HotNews.ro
Un nou sondaj din Franța arată că extrema-dreaptă a lui Le Pen nu va obține majoritatea la alegerile parlamentare de duminică. Ce înseamnă asta
Jordan Bardella și Marine Le Pen, pe un afiș electoral în Franța. FOTO: Isabelle Souriment / AFP / Profimedia

Adunarea Națională (RN), partidul de extremă dreapta al lui Marine Le Pen, va deveni cea mai puternică grupare politică din parlamentul francez, fără a obține însă majoritatea absolută necesară formării guvernului, arată un nou sondaj Harris Interactive. Cifrele publicate înainte de turul al doilea al alegerilor parlamentare din 7 iulie sugerează că eforturile făcute de stânga franceză și de blocul centrist al lui Emmanuel Macron pentru limitarea câștigurilor RN funcționează, scrie Reuters.

Un sondaj Harris Interactive pentru revista Challenges și posturile M6 și RTL sugerează că extrema dreaptă nu va reuși să obțină cele 289 de locuri necesare pentru a controla camera inferioară a parlamentului francez.

Este primul sondaj publicat după decizia politicienilor din mai multe partide franceze de a forma un așa-numit front republican împotriva Adunării Naționale (RN), partidul condus de Marine Le Pen și Jordan Bardella.

Conform sondajului, RN și aliații săi ar obține duminică, în al doilea tur al alegerilor, doar 190 până la 220 de locuri, în timp ce republicanii de centru-dreapta (LR) ar obține 30 până la 50 de locuri. Acest lucru ar putea exclude chiar și posibilitatea unui guvern minoritar de extremă dreapta susținut de o parte a grupului parlamentar LR.

„Rezultatul retragerilor este un pas clar înapoi pentru RN”, a observat reporterul revistei Challenges Remi Clement.

Macron și stânga franceză, pact pentru blocarea extremei-drepte în turul doi al alegerilor: peste 200 de candidați, retrași pentru a evita divizarea votului

Sondajul Harris mai arată că alianța de stânga Noul Front Popular (NFP) ar obține între 159 și 183 de locuri, în timp ce coaliția centristă Ensemble, a președintelui Emmanuel Macron, ar obține doar între 110 și 135 de locuri.

Diverse alte partide ar obține între 17 și 31 de locuri.

Va rezista totuși frontul republican?

Sondajul a fost publicat după ce peste 200 de candidați de toate culorile politice, dar în special cei din partea NFP și Ensemble, și-au retras candidaturile, după ce se calificaseră în turul al doilea de scrutin în circumscripțiile lor, fără a avea însă șanse mari la victoria finală.

Decizia retragerii lor a fost luată cu scopul de a sprijini candidatul cel mai bine plasat pentru a învinge reprezentantul RN în fiecare circumscripție electorală, într-un proces cunoscut sub numele de „front republican”.

Înainte de retrageri, sondajele de opinie estimau că RN era pe cale să obțină 250-300 de locuri.

Ce urmează după victoria istorică a lui Le Pen în primul tur al alegerilor parlamentare din Franța. Cât de aproape este extrema-dreaptă să intre la guvernare

Întrebată dacă se teme că RN nu va atinge cifra de 289 necesară pentru o majoritate absolută, Le Pen s-a declarat optimistă. „Nu, sunt foarte încrezătoare. Francezii au o dorință reală de schimbare”, a spus ea, la TF1.

Întrebarea rămâne acum dacă alegătorii vor fi de acord cu efortul partidelor de a bloca RN.

Sondajele au arătat în trecut că alegătorii de centru ar putea decide să nu sprijine un candidat al stângii, doar pentru a bloca extrema-dreaptă, în timp ce mulți susținători ai stângii sunt atât de dezamăgiți de Macron încât nu vor suporta să sprijine pe cineva din alianța sa.

Ce urmează după alegeri? Incertitudine

Premierul francez Gabriel Attal, un aliat apropiat al lui Macron, a declarat că, în opinia sa, încercarea transpartinică de a priva RN de o majoritate ar putea reuși.

Cu toate acestea, el a respins sugestiile potrivit cărora centriștii lui Macron ar putea căuta să formeze un guvern transpartinic în cazul unui parlament fără majoritate, propunând în schimb ca moderații din camera inferioară a parlamentului să colaboreze pentru a adopta legislația de la caz la caz.

„Ce arată aceste retrageri este că putem evita o majoritate absolută pentru extrema dreaptă”, a declarat Attal pentru radio France Inter.

„Sper ca tabăra Ensemble să fie cât mai mare posibil”, a spus el. „După aceea, vom încerca să obținem majorități pe baza fiecărui proiect în parte”, a adăugat premierul.

Harta care explică victoria uriașă a extremei-drepte la alegerile din Franța. Partidul lui Le Pen, de la câțiva deputați, la o forță dominantă în politică

Cât de ușor va fi acest proces rămâne de văzut. În cadrul unei reuniuni a cabinetului de marți, Macron a respins opțiunea unei coaliții care ar include partidul de extremă stânga Franța Nesupusă (LFI) al lui Jean-Luc Melenchon, parte a alianței stângii, a declarat un participant.

Nu a fost clar dacă el a menționat alte opțiuni de coaliție.

Le Pen a declarat și ea că ar putea lua legătura cu alte partide dacă RN nu va obține majoritatea absolută. Alegerea sa pentru funcția de prim-ministru, Jordan Bardella, a declarat însă de mai multe ori că va refuza să formeze un guvern fără un mandat suficient de puternic.

În orice caz, informațiile actuale sugerează că, chiar dacă RN nu va ajunge la putere, Franța s-ar putea confrunta cu luni de incertitudine politică până la sfârșitul mandatului lui Macron, în 2027, când este de așteptat ca Marine Le Pen să candideze din nou la președinție.

Bardella: Noi suntem adevăratul front republican

RN a ieșit pe primul loc în primul tur al votului de duminică, după ce pariul lui Macron de a organiza alegeri anticipate a eșuat, lăsând tabăra sa centristă pe un neplăcut loc trei, în spatele RN și al stângii.

Le Pen se străduiește de ani de zile să curețe imaginea RN, însă organizațiile pentru drepturile omului își exprimă îngrijorarea cu privire la „preferința națională” și la politicile anti-migranți, în timp ce euroscepticismul său profund ar reprezenta o amenințare gravă la adresa proiectului european.

RN și-a semnalat intenția de a anula reformele lui Macron, cum ar fi măsura nepopulară de creștere a vârstei de pensionare, în vreme ce economiștii s-au întrebat dacă planurile generoase de cheltuieli și de reduceri ale prețurilor la energie ale RN pot fi finanțate integral.

Piețele financiare au fost liniștite de încercarea partidelor tradiționale de a bloca câștigurile RN în al doilea tur de scrutin.

„Strategia ar limita semnificativ șansele ca Le Pen să câștige o majoritate absolută”, a declarat într-o notă economistul șef al Jefferies pentru Europa, Mohit Kumar.

Însă RN a atacat acest efort transpartinic, spunând că este o mișcare antidemocratică și o încercare de a submina dorințele alegătorilor. Adevăratul front republican suntem noi, a declarat Bardella pentru Le Figaro.

INTERVIURILE HotNews.ro