Sari direct la conținut

Un nou sondaj INSCOP dă PNL la un scor foarte mic. Cât de bine a estimat același institut la alegerile din vară

HotNews.ro
Buletin de vot introdus în urnă, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Buletin de vot introdus în urnă, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

La alegerile locale din vară, INSCOP, autorul sondajului de acum, a subestimat cu aproape 10% rezultatul lui Nicușor Dan și l-a supraestimat cu 12% pe cel al lui Piedone. Estimările a mai multe institute au avut abateri importante în vară.

Un sondaj INSCOP referitor la intenția de vot pentru alegerile parlamentare, la comanda Libertatea, publicat miercuri, 23 octombrie, arată că PSD conduce în clasamentul pentru alegerile parlamentare, urmat de AUR și USR. PNL este abia pe locul patru. Datele au fost culese în perioada 11-18 octombrie.

„Raportat la cei care și-au exprimat preferința pentru un partid din listă și declară că vin sigur la vot (59,2% din total eșantion, eroare 3,8%), 31,4% dintre alegători ar vota cu PSD, 19,7% – cu AUR, 12,7% – cu PNL, 13% – cu USR, 7,5% – pentru SOS România”, se arată în sondajul INSCOP, la comanda Libertatea.

Sondaj cu cifre diferite față de alegerile locale din vară

HotNews.ro a analizat în septembrie estimările făcute de mai multe institute de cercetare privind intenția de vot la alegerile locale și europarlamentare din 9 iulie, arătând că majoritatea au dat rezultate eronate pentru Primăria Capitalei.

Printre institutele analize de redacția noastră, s-a numărat și INSCOP, sondus de sociologul Remus Ștefureac.

INSCOP, care oferă acum estimări pentru alegerile parlamentare, a prezentat pe 30 aprilie rezultatele unui sondaj realizat la comanda News.ro pentru intenția de vot pentru Primăria Generală.

La acel moment, datele institutului arătau că Nicuşor Dan este creditat cu 38,5%, urmat de Cristian Popescu Piedone (PUSL), cu 27,4%.

INSCOP a subestimat însă cu aproape 10% rezultatul lui Nicușor Dan și l-a supraestimat cu 12% pe cel al lui Piedone. Nicușor Dan a reușit să câștige al doilea mandat de primar cu 47,94% din voturi. Gabriela Firea a obținut 22% din voturi, iar Cristian Popescu Piedone, 15,4%.

INTERVIURILE HotNews.ro