Sari direct la conținut

Sondaje cu cifre extrem de diferite pentru prezidențiale și parlamentare. Care au fost erorile la alegerile din primăvară pentru institutele care dau acum, din nou, rezultate uneori opuse?

HotNews.ro
Sondaje cu cifre extrem de diferite pentru prezidențiale și parlamentare. Care au fost erorile la alegerile din primăvară pentru institutele care dau acum, din nou, rezultate uneori opuse?
Candindați la alegerile prezidențiale 2024. Grafică: Ion Mateș / Hotnews. Surse imagini: Inquam Photos și Shutterstock

CURS a oferit chiar duminică, 15 septembrie, în ziua alegerii lui Nicolae Ciucă drept candidat al PNL, următoarea ordine: Ciolacu 30%, Ciucă 17%, Geoană 13%, Simion 13% și Lasconi 10%. INSCOP a dat recent Geoană 20%, Ciolacu 17-19%, Lasconi 15-16%, Simion și Șoșoacă 13-14%, Ciucă 10%. Dar câtă acuratețe au avut sondajele acestor institute, și ale altora, la alegerile europarlamentare și locale?

CURS și INSCOP, care acum au oferit mai multe sondaje pentru alegerile din noiembrie – decembrie, au sondat intenția de vot, la nivelul întregii țări, și pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie. 

PUSL, de la 8% în sondaje la 1,5% la urne

De notat că în cazul CURS, casă de sondare deținută de Iosif Buble, soțul deputatei PSD Diana Tușa, instituția nu a mai publicat sondaje pentru Parlamentul European după 5 mai, cu mai bine de o lună înaintea alegerilor. 

CURS a estimat corect scorul Alianței PSD-PNL încă de la începutul lunii mai, anume 48%, pe când INSCOP l-a subestimat cu cinci procente în sondajul prezentat la finele aceleiași luni.

Rezultatele la europarlamentare au fost: Alianța PSD-PNL 48,55%, AUR 14,93%, Alianța Dreapta Unită  8,71%, UDMR 6,48%, SOS România 5%, REPER 3,74%.

În schimb, sondajele CURS au supraestimat semnificativ scorul PUSL, anunțat la 8% pe 5 mai. Votul din 9 iunie a arătat că partidul fondat de Dan Voiculescu și condus de Popescu ”Piedone” a obținut doar 1,5%. 

Tot într–un sondaj al CURS apărea și PER cu 2%, deși acest partid nici măcar nu a fost pomenit în procesul-verbal al Biroului Electoral Central de după finalizarea numărării voturilor.

În cazul SOS România, scorurile ambelor case de sondare au variat ușor în jurul pragului electoral de 5%, predicții confirmate la urne. 

A existat și o subestimare a scorului REPER, cotat constant cu scoruri între 1 și 2%, deși scorul final a fost de 3,7%. 

Alianța Dreapta Unită, supraestimată și de CURS, și de INSCOP

Însă atât CURS, cât și INSCOP au prezentat unele date care au fost infirmate vădit la urne. De pidlă, ambele au supraestimat scorul Alianței Dreapta Unită. 

Sondajul CURS publicat pe 5 mai cota ADU la 24%, cu peste 16% față de scorul final de 8,7%. 

În cazul INSCOP, condus de sociologul Remus Ștefureac, sondajul de la finele lunii mai dădea ADU la 14%, adică mai mult cu 6% decât rezultatul, cu date colectate o lună mai târziu decât au făcut-o cei de la CURS. O ușoară supraestimare s-a înregistrat și în cazul AUR (14,9% la urne), cu 2,6% în ultimul sondaj INSCOP.

În fine, niciuna dintre cele două case nu a anticipat surpriza Nicu Ștefănuță care a reușit să obțină cele trei procente necesare pentru a accede ca independent în Parlamentul European.

Val de sondaje pentru Primăria Capitalei. Majoritatea au dat rezultate eronate

Spre deosebire de predicțiile de la europarlamentare, unde erorile sunt totuși în limite rezonabile, pentru Primăria Capitalei distorsiunile au fost majore. 

Campania pentru Primăria Bucureștilor a avut parte de o schimbare de parcurs pe 22 aprilie, atunci când PSD și PNL au renunțat să mai susțină în comun candidatura lui Cătălin Cîrstoiu, prezentând candidaturile separate ale Gabrielei Firea, respectiv Sebastian Burduja. În consecință, analiza ia în calcul doar sondajele realizate după această dată.

Avangarde a prezentat rezultatele unei prime cercetări pe 28 aprilie, rezultatele fiind următoarele: Nicușor Dan (ADU) 31%, Gabriela Firea (PSD) 24%, Cristian Popescu Piedone (PUSL) 20% Sebastian Burduja (PNL) 15% Mihai Enache (AUR) 7%.

Al doilea sondaj Avangarde a fost prezentat cu o săptămână înaintea scrutinului, pe 2 iunie: Nicuşor Dan 28,6%, Gabriela Firea 26,5%, Cristian Popescu-Piedone (PUSL) 15,2%, Sebastian Burduja (PNL) 13,8%, Mihai Enache (AUR) 7,4%, Diana Şoşoacă  5,3%. Ambele sondaje Avangarde au fost realizate la comanda PSD, asta neînsemnând, în logica profesională, decât că partidul achită un sondaj care trebuie să fie independent.

INSCOP a realizat un singur sondaj, dintre cele comunicate public, pentru vot pentru Primăria Generală, la comanda News.ro. Rezultatele au fost prezentate pe 30 aprilie: Nicuşor Dan 38,5%, Cristian Popescu Piedone (PUSL) 27,4%, Gabriela Firea (PSD) 21,4%, Sebastian Burduja (PNL) 10,1% și Mihai Enache 2,4%. Diferența notabilă față de cercetările Avangarde era că Popescu-Piedone era pe locul 2, cu un scor mai bun decât al candidatei PSD. 

INSCOP, care oferă și acum estimări, a subestimat cu aproape 10% rezultatul lui Nicușor Dan și l-a supraestimat cu 12% pe cel al lui Piedone. În București, rezultatele primilor trei clasați au fost: Nicușor Dan 47,94%, Gabriela Firea 22%, Cristian Popescu Piedone 15,4%.

Casa de sondare Sociopol, condusă de Mirel Palada, a prezentat rezultatele unui sondaj în care Nicușor Dan era pe primul loc cu 37%, urmat de către Gabriela Firea 23%, Cristian Popescu-Piedone 18%, Sebastian Burduja 16% și Mihai Enache 3%.

ARA Public Opinion a realizat, la comanda Antena 3, două sondaje, unul imediat după retragerea lui Cîrstoiu și anunțarea noilor candidaturi de la PSD și PNL și unul pe 21 mai.

În primul, favorit apărea Nicușor Dan, cotat cu 37% în intenția de vot, pe poziția secundă aflându-se Cristian Popescu Piedone cu 28%. Scorurile celorlalți candidați erau următoarele: Gabriela Firea 23%, Sebastian Burduja 9%, Mihai Enache 3%.

În următorul sondaj, publicat pe 21 mai, apăreau schimbări în ierarhie și modificări pe alocuri substanțiale ale scorului: Nicușor Dan 35%, Gabriela Firea 29%, Cristian Popescu Piedone 20%, Sebastian Burduja 12% Mihai Enache 3%.

După două zile, USR publica un sondaj pe care-l comandase companiei IPSOS, cu rezultate mult diferite față de cele anunțate de ARA Public Opinion: Nicuşor Dan 43%, Cristian Popescu Piedone 27,6%, Gabriela Firea 19,1%, Sebastian Burduja 5,7%, Diana Şoşoacă 2,6%, Mihai Enache (AUR) 1,9%.

IRSOP a prezentat pe 3 iunie rezultatele chestionarelor completate în perioada 27-31 mai, acestea indicând chiar o victorie mai clară a lui Nicușor Dan decât cea previzionată de IPSOS: Nicușor Dan 43%, Cristian Popescu-Piedone 23%, Gabriela Firea 18% și Sebastian Burduja 4%.

Ultimele sondaje dinaintea alegerilor au fost publicate pe 7 iunie, iar diferențele dintre cele două cercetări sociologice erau frapante. 

Epsilon Poll a realizat un sondaj în perioada 31 mai – 2 iunie, la comanda PSD. Gabriela Firea era pe primul loc cu 32%, urmată de candidatul independent susținut de Alianţa Dreapta Unită, Nicușor Dan, cotat cu 31%, Cristian Popescu Piedone (PUSL) ar fi obținut 11% din voturi, arată același sondaj, realizat la comanda PSD.

Celălalt sondaj era realizat de AtlasIntel, o firmă cu sediul în Brazilia, iar rezultatele erau cu totul altele: Nicușor Dan 44% dintre voturi, urmat de Gabriela Firea, cu 21,1%, de Cristian Popescu Piedone, cu 15% și de liberalul Sebastian Burduja, cu 7.6%.

Cu o zi înainte, pe 6 iunie, fusese prezentat și un sondaj la comanda PNL, realizat de Jarding Global LLC. Dintre cei care au spus că vor merge sigur la vot, 26,4% ar fi votat pentru Nicușor Dan, 26,2% pentru Sebastian Burduja, 21% pentru Gabriela Firea și 16,4% pentru Cristian Popescu Piedone.

Burduja, umflat cu aproape 20% în sondajul Jarding Global LLC făcut la comanda PNL

Dacă luăm sondajele pentru Primăria Capitalei prezentate public după 1 iunie, AtlasIntel a reușit, cu câteva zile înainte de vot, să obțină rezultate în care erorile au fost foarte mici: Nicușor Dan (-4% față de 48%), Gabriela Firea (-1% față de 22%). La Cristian Popescu-Piedone (15%) și Sebastian Burduja (7%) procentele au fost estimate cu exactitate: 15%, respectiv 7%.

De departe, sondajul cel mai lipsit de acuratețe a fost ce realizat de Jarding Global LLC cu o eroare de -18% în cazul lui Nicușor Dan și  o supraevaluare (+19%) pentru candidatul liberal Sebastian Burduja. Scorurile lui Popescu-Piedone și Firea au fost foarte aproape de cele reale. Sondajul arată ca și cum în sondajul Jarding Global LLC realizat la comanda PNL s-au luat aproape 20 de procente de la Nicușor Dan și transferate la Burduja.

Nici sondajul realizat Epsilon Poll la comanda PSD nu a fost cu mult mai serios. Candidatei social-democrate Gabriela Firea i se puneau 10% în plus, iar Nicușor Dan era evaluat cu 17 procente sub scorul pe care urma să îl obțină la urne. O eroare de -4% apărea și în dreptul candidatului PUSL Cristian Popescu-Piedone.

Deși nu a avut acuratețea sondajului de ultimă oră al AtlasIntel, este de remarcat și sondajul IRSOP publicat pe 3 iunie care indica în mod corect o victorie detașată a lui Nicușor Dan, chiar dacă la un scor cu 5 procente mai mic decât cel de la urne. Însă ordinea din sondajul IRSOP era, apoi,  Piedone pe locul 2, cu 23%, iar Firea pe locul 3, cu 18%. 

INTERVIURILE HotNews.ro