Sari direct la conținut

Un oficial american de rang înalt, pe urmele lui Putin în Vietnam pentru a „reafirma sprijinul SUA”

HotNews.ro
Un înalt oficial american se va deplasa vineri și sâmbătă în Vietnam pentru a reafirma sprijinul SUA, imediat după vizita președintelui rus Vladimir Putin, a anunțat joi Departamentul de Stat, citat de AFP.
To Lam, noul președinte din Vietnam, Foto: STR / AFP / Profimedia
To Lam, președintele Vietnam, Foto: STR / AFP / Profimedia

Daniel Kritenbrink, secretar de stat adjunct pentru Asia de Est și Pacific, se deplasează la Hanoi pentru a se întâlni cu înalți oficiali guvernamentali vietnamezi și pentru a „sublinia angajamentul ferm al Statelor Unite de a pune în aplicare parteneriatul strategic dintre Statele Unite și Vietnam”, potrivit unui comunicat.

De asemenea, el va „reafirma sprijinul Statelor Unite pentru un Vietnam puternic, independent, rezistent și prosper”, a adăugat comunicatul.

Joi, la Hanoi, Vladimir Putin s-a angajat să dezvolte relațiile cu Vietnamul, căruia țara sa îi vinde arme de zeci de ani.

Vietnamul este a doua și ultima oprire din mini-turneul lui Vladimir Putin în Asia, după Coreea de Nord miercuri, unde anunțul unui acord bilateral de apărare a atras noi critici din partea Occidentului.

Statele Unite nu privesc cu ochi buni vizita președintelui rus în Vietnam, dar scopul principal al acestora este de a-și promova propriile interese și nu condiționează sprijinul lor de o ruptură a relațiilor dintre Rusia și Vietnam.

„Vietnamul are o politică și o strategie de colaborare cu multe țări diferite, iar ruperea legăturilor cu Rusia sau China nu este o condiție a parteneriatului nostru”, a declarat joi secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, întrebată în acest sens la o conferință de presă la Atlanta (sud).

În privat, diplomații americani recunosc că ar prefera ca Hanoi să își reducă legăturile cu Moscova, dar nu se așteaptă și nici nu cer acest lucru.

SUA s-au apropiat considerabil de Vietnam în ultimii ani, iar președintele american Joe Biden a efectuat o vizită istorică în Vietnam în septembrie 2023.

Relațiile dintre Statele Unite și Vietnam s-au consolidat, inclusiv în domeniul militar și economic, cele două țări fiind în mare parte reconciliate, în pofida stigmatului războiului.

Ele au semnat un acord de parteneriat strategic consolidat, cu un puternic conținut economic și tehnologic, Statele Unite oferindu-și sprijinul strategic în fața ambițiilor chineze.

INTERVIURILE HotNews.ro