Un oras roman descoperit sub apa confirma teoria conform careia un tsunami l-a scufundat
Un oras roman pierdut a fost gasit in apele din nordul Tunisiei, alaturi de zeci de recipiente antice de sos de peste. Astfel se confirma vechea teorie conform careia asezarea a fost inghitita de un tsunami urias acum 1600 de ani, noteazaIFL Science.
Institutul National de Patrimoniu al Tunisiei si Universitatea din Sassari au trimis scafandri sa exploreze orasul scufundat. Pana in momentul actual, ei au descoperit strazi, monumente si aproximativ 100 de recipiente de stocare a garumului, un sos fermentat de peste, numit uneori „ketchup-ul Romei”.
„Aceasta descoperire ne-a ajutat sa stabilim cu certitudine ca Neapolis a fost un centru pentru productia de garum si peste conservat in sare, probabil cel mai mare centru al lumii romane”, a declarat Mounir Fantar, coordonatorul misiunii arheologice.
Numele orasului antic, Neapolis, inseamna „oras nou” in limba greaca.
Fantar impreuna cu echipa sa au cautat orasul Neapolis incepand cu anul 2010, convinsi de faptul ca ramasitele asezarii pot fi gasite. Se presupune faptul ca Neapolis ar fi fost scufundat in urma unui tsunami care a avut loc in anul 365.
Ramasitele orasului includ case, un complex industrial si mozaicuri.
In dimineata de 21 iulie 365, spatiul est-mediteranean a fost zguduit de un cutremur subacvatic cu magnitudinea de 8,5. Epicentrul a fost in Creta, unde majoritatea oraselor au fost distruse. De asemenea, au avut de suferit mari parti din Grecia, Cipru, Sicilia, Spania si Africa de Nord.