Sari direct la conținut

Un profesor de economie din China a fost cenzurat rapid după o afirmație șocantă despre rata șomajului

HotNews.ro
Tineri in China, Foto: Lou Linwei / Alamy / Profimedia Images
Tineri in China, Foto: Lou Linwei / Alamy / Profimedia Images

O afirmație neobișnuit de publică făcută de un profesor de economie din China privind rata adevărată a șomajului în rândul tinerilor a atras o cenzură rapidă din partea Partidului Comunist și a declanșat o dezbatere în interiorul țării despre datele oficiale publicate de autorități, relatează Reuters și Nikkei Asia.

Profesorul Zhang Dandan a scris într-un articol publicat luni de reputata revistă financiară Caixin că rata reală a șomajului în rândul tinerilor din China a ajuns în luna martie la 46,5%, în timp ce datele oficiale publicate de Biroul Național de Statistică de la Beijing afirmă că ea este de doar 19,7%.

Datele se referă la tinerii cu vârsta între 16 și 24 de ani, Zhang afirmând că, dacă acestea i-ar include și pe tinerii care au renunțat să își caute un loc de muncă (mișcarea „Tang Ping”) și pe cei care sunt întreținuți de către părinți, atunci s-ar ajunge la rata estimată de el.

Articolul publicat de Zhang, care este profesor asociat de economie la Școala Națională de Dezvoltare a Chinei, a fost retras între timp.

Cât este rata oficială a șomajului în China

Potrivit datelor oficiale, care în China includ doar persoanele care caută în mod activ un loc de muncă, rata șomajului a continuat să crească, ajungând la 21,3% în luna iunie după ce a doua cea mai mare economie din lume a pierdut iar din avântul înregistrat în deceniul anterior.

Oficialii chinezi depun eforturi să readucă economia pe o cale mai stabilă după încheierea pandemiei de COVID-19 și a politicii „Zero Covid” implementată până în decembrie anul trecut de guvernul comunist.

Cercetarea lui Zhang s-a concentrat în parte pe impactul pandemiei în Suzhou și Kunshan, două huburi industriale din estul Chinei.

„Ocuparea locurilor de muncă de acolo și-a revenit până în luna martie cu doar două treimi față de nivelurile de dinainte de COVID”, a scris ea în articolul retractat între timp.

„Tinerii rămân muncitori importanți în sectorul manufacturiei, așa că au fost afectați mai puternic”, a subliniat ea, notând de asemenea că mai multe reglementări introduse începând cu 2021 în ceea ce privește domeniile meditațiilor private, imobiliarelor și a platformelor online au avut un impact disproporționat asupra tinerilor și a persoanelor cu studii superioare.

Agenția Reuters notează că tentativele de a lua legătura telefonic cu Zhang la biroul ei nu au avut succes și că Biroul Național de Statistică în Chinei nu a dat curs deocamdată solicitărilor de a comenta afirmațiile sale.

Tinerii chinezi spun că nu pot găsi un loc de muncă

Articolul lui Zhang a declanșat un val de comentarii pe rețelele social media chineze precum Weibo, mulți internauți amintind cât de dificil este să îți găsești un loc de muncă în China.

„Motivul pentru care atât de mulți absolvenți dau buzna la studii doctorale sau la examenele pentru administrația publică este fiindcă nu îți poți găsi un loc de muncă”, a scris un utilizator al Weibo.

Autoritatea chineză de reglementare a internetului a blocat conturile de pe platformele social media care au postat „eseuri” despre politicile guvernului, afirmând că se bazează pe „zvonuri”.

Ea a luat de asemenea măsuri împotriva videoclipurilor care arătau sărăcia din țară, afirmând că unele dintre ele au fost regizate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro