Sari direct la conținut

Un raport american critică gestionarea crizei în timpul evacuării din Afganistan

HotNews.ro
Evacuarea din Kabul, Foto: Balkis Press / Abaca Press / Profimedia Images
Evacuarea din Kabul, Foto: Balkis Press / Abaca Press / Profimedia Images

Oficialii americani au fost împiedicați în timpul evacuărilor în masă din Afganistan din vara anului 2021 de lipsa de claritate în luarea deciziilor, de absența unui management centralizat al crizei și de un mesaj public confuz, potrivit concluziilor unui raport intern, citat de AFP.

Finalizat în urmă cu mai bine de un an, dar publicat abia vineri, înainte de weekendul prelungit al Sărbătorilor bancare din SUA, raportul Departamentului de Stat solicită reforme, inclusiv numirea unui singur punct de responsabilitate pentru viitoarele crize și separarea planificării situațiilor de urgență de considerentele politice.

Secretarul de stat Antony Blinken a comandat auditul după scenele de haos de pe aeroportul internațional din Kabul în august 2021, când armata americană a organizat o operațiune de evacuare în masă după ce talibanii au revenit la putere.

Raportul laudă succesul acestui vast transport aerian, cu 125.000 de persoane evacuate, inclusiv 6.000 de cetățeni americani.

Dar notează, de asemenea, că operațiunea s-a confruntat cu „provocări majore” legate de faptul că înalții responsabili din administrația președintelui Joe Biden „nu au luat decizii clare” în prealabil cu privire la evacuarea afganilor aflați în pericol.

„Schimbările constante ale directivelor și mesajul public transmis de la Washington (…) au contribuit la confuzie”, a adăugat el.

Cu toate acestea, Joe Biden a moștenit mai multe cereri de viză de la administrația predecesorului său, Donald Trump, care ajunsese de asemenea la un acord cu talibanii privind retragerea SUA, notează raportul.

Serviciile americane estimau că guvernul afgan prooccidental va păstra controlul asupra Kabulului „timp de săptămâni, dacă nu luni”.

„Teama de a trimite un semnal greșit, mai ales unul care ar putea sugera că Statele Unite nu mai au încredere în guvernul afgan și astfel să grăbească căderea acestuia, a împiedicat într-o oarecare măsură pregătirea și planificarea crizei”, explică raportul.

Recent, presa a relatat despre astfel de pregătiri din partea SUA în cazul unei potențiale crize în Taiwan.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro