Sari direct la conținut

Un raport controversat de la RAND Corporation afirmă că înarmarea masivă a Chinei nu este în scopuri militare

HotNews.ro
Xi Jinping alaturi de ofiteri ai fortelor armate chineze, Foto: Li Gang / Xinhua News / Profimedia Images
Xi Jinping alaturi de ofiteri ai fortelor armate chineze, Foto: Li Gang / Xinhua News / Profimedia Images

China nu este pregătită pentru război, susține un raport controversat al think tank-ului american RAND Corporation, acesta notând că principala motivație a Partidului Comunist aflat la putere la Beijing pentru modernizarea extinsă a armatei nu este lupta împotriva unui inamic extern, ci menținerea controlului asupra țării, relatează CNN.

Sub conducerea liderului chinez Xi Jinping, Beijingul a derulat o campanie de înarmare impresionantă, analiștii estimând că Armata Populară de Eliberare (PLA) – care anterior nu se număra nici măcar printre cele mai puternice forțe armate din Asia – a ajuns să rivalizeze și, în anumite privințe, chiar să depășească armata SUA.

Simulările realizate de experți americani în domeniul apărării au arătat în mod repetat că SUA – considerate, pe scară largă, cea mai puternică forță militară din lume – ar avea dificultăți în a face față PLA într-un conflict în apropierea coastelor Chinei, în special în cazul insulei democratice Taiwan, pe care Beijingul o revendică.

Însă un raport publicat recent de RAND Corporation, unul dintre cele mai mari think tank-uri din lume specializate pe probleme militare și de securitate, susține că, în ciuda expansiunii militare impresionante, considerentele politice – în special dorința Partidului Comunist de a-și menține controlul atât asupra personalului militar, cât și asupra societății chineze – ar putea împiedica PLA să lupte eficient pe câmpul de luptă, mai ales împotriva unui adversar de același calibru precum SUA.

„PLA rămâne, în mod fundamental, concentrată pe susținerea guvernării Partidului Comunist Chinez (PCC), mai degrabă decât pe pregătirea pentru război”, a scris Timothy Heath, un expert cunoscut în probleme legate de China, în raportul intitulat „Îndoieli privind capacitatea de luptă a armatei chineze”.

„Câștigurile modernizării militare ale Chinei sunt destinate, în primul rând, să consolideze atractivitatea și credibilitatea guvernării PCC”, ceea ce face ca un război să fie puțin probabil, a mai scris Heath.

Raportul concluzionează că Beijingul nu este pregătit să poarte un război cu SUA în viitorul apropiat

Un exemplu menționat de Heath privind intervențiile politice în obiectivele militare este faptul că PLA dedică până la 40% din timpul său de antrenament unor discuții politice.

„Compromisul dintre timpul petrecut pe teme politice și cel necesar pentru a stăpâni abilitățile esențiale în operațiunile de luptă ridică noi întrebări despre cât de bine pregătită este PLA pentru un război modern”, a spus Heath.

El a remarcat de asemenea că unitățile PLA sunt conduse nu doar de ofițeri comandanți, ci și de comisari politici, care sunt responsabili de loialitatea față de partid mai degrabă decât de eficiența în luptă.

„Un sistem de comandă divizat (…) reduce capacitatea comandanților de a reacționa flexibil și rapid la situații emergente”, a scris Heath.

El a conchis că un război convențional între SUA și China este o „posibilitate îndepărtată” și că planificatorii Pentagonului ar trebui să se concentreze pe o gamă mai largă de amenințări chineze decât doar pe rachete și bombe.

Însă alți experți au respins concluziile lui Heath, argumentând că Xi Jinping și-a exprimat clar obiectivul militar principal: aducerea Taiwanului sub controlul Beijingului, prin forță dacă va fi necesar.

Concluziile expertului de la RAND Corporation sunt contestate de alți specialiști

Experți în probleme militare consultați de CNN afirmă că întărirea puternică a PLA sugerează că Beijingul este pregătit să facă acest lucru, indiferent de îngrijorările sale privind menținerea controlului asupra țării.

„Există modalități mult mai ușoare, mai ieftine și cu un risc mai scăzut de a maximiza securitatea partidului decât prin capabilitățile militare specializate pe care Xi le dezvoltă în mod concertat”, a declarat Andrew Erickson pentru CNN, profesor de strategie la US Naval War College.

John Culver, fost ofițer de informații al SUA pentru Asia de Est, și-a exprimat de asemenea îndoielile cu privire la raportul redactat la RAND Corporation.

„Războiul nu este Planul A, dar este Planul B dacă evenimentele o cer, iar capacitatea materială a PLA și a Chinei pentru un astfel de conflict este puternică și devine din ce în ce mai puternică”, a scris Culver pe platforma „X”, fosta Twitter.

China a realizat progrese militare rapide și incontestabile de când Xi Jinping a introdus reforme majore acum un deceniu.

În ultimii ani, Beijingul a derulat un program intensiv de construcție navală, care a produs cea mai mare forță navală și maritimă de luptă din lume, capabilă să opereze la distanțe mai mari ca niciodată față de țărmurile Chinei – inclusiv de la prima bază militară chineză din străinătate, în Djibouti.

În paralel, China a făcut progrese în avioanele stealth și în armele hipersonice și a transformat vaste regiuni ale deșerturilor sale interioare în câmpuri de silozuri pentru rachete.

Ajută-ne să facem HotNews mai bun
Vrem să aflăm ce subiecte sunt importante pentru tine și cum putem îmbunătăți HotNews. Am pregătit un chestionar a cărui completare durează 5 minute şi care e anonim, dacă nu vrei să ne laşi adresa de mail. Nu e obligatoriu să răspunzi la fiecare întrebare, deși ne-am bucura. Orice contribuție ne ajută să luăm decizii mai bune.
Formular Feedback
INTERVIURILE HotNews.ro