Sari direct la conținut

Ce spune un expert după testarea unei noi rachete hipersonice: „Este alarmant că această tehnologie este deținută în prezent doar de Rusia, China și SUA”

HotNews.ro
Ce spune un expert după testarea unei noi rachete hipersonice: „Este alarmant că această tehnologie este deținută în prezent doar de Rusia, China și SUA”
Lansare unei rachete hipersonice de către Coreea de Nord. Foto: STR / AFP / Profimedia

Coreea de Nord a afirmat marți că a testat cu succes o nouă „rachetă hipersonică” menită, potrivit liderului Kim Jong Un, să descurajeze „toți rivalii” țării în regiunea Pacificului, transmite AFP.

Testul nord-coreean a avut loc luni, în plină vizită în Coreea de Sud a secretarului de stat american Antony Blinken și cu două săptămâni înainte de inaugurarea lui Donald Trump ca președinte al Statelor Unite.

Această „rachetă balistică hipersonică cu rază intermediară de acțiune” este menită să „consolideze treptat descurajarea nucleară a țării”, a declarat Kim Jong Un, care a asistat la lansare în compania fiicei sale adolescente Ju Ae.

Această nouă armă „va descuraja în mod eficient toți rivalii din regiunea Pacificului care ar putea afecta securitatea statului nostru”, a adăugat el, citat de agenția oficială de presă nord-coreeană KCNA.

Potrivit acesteia, un „nou compus din fibră de carbon” a fost utilizat pentru corpul rachetei, iar „o nouă metodă (…) a fost folosită în sistemul de control și ghidare a zborului”.

Utilizarea fibrei de carbon la fabricarea unei rachete reduce greutatea acesteia, sporindu-i astfel raza de acțiune și manevrabilitatea. Dar tehnologia este dificil de folosit din cauza rezistenței scăzute a materialului compozit la temperaturi ridicate.

„Această tehnologie este deținută în prezent doar de Rusia, China și SUA”

Se spune că o rachetă este hipersonică atunci când poate atinge de peste cinci ori viteza sunetului, adică peste 6 000 km/h.

„Ceea ce este alarmant în legătură cu această rachetă este că această tehnologie este deținută în prezent doar de Rusia, China și Statele Unite”, a declarat pentru AFP Yang Moo-jin, președintele Universității de Studii Nord Coreene din Seul.

„Pentru a atinge astfel de viteze, ai nevoie de materiale capabile să reziste la condiții extreme”, a subliniat el.

Potrivit KCNA, racheta a fost lansată din regiunea Phenian și a parcurs 1.500 de kilometri, la o viteză de 12 ori mai mare decât cea a sunetului (Mach 12), înainte de a se prăbuși în Marea Japoniei.

„Acesta este în mod clar un plan și un efort de a ne apăra, nu un plan și o acțiune ofensivă”, a susținut Kim Jong Un. Cu toate acestea, el a adăugat că „lumea nu poate ignora” performanțele rachetei, afirmând că aceasta este capabilă „să dea o lovitură militară serioasă unui rival prin spargerea efectivă a oricărei bariere defensive”.

Mesaj clar către Donald Trump

Aceasta este prima lansare de rachetă efectuată de Coreea de Nord în 2025. Ultima dintre acestea a avut loc la 6 noiembrie, cu câteva ore înainte de alegerile prezidențiale din SUA.

Analiștii au considerat această lansare, precum și declarațiile lui Kim Jong Un, drept un mesaj adresat viitorului președinte american.

„El trimite un mesaj clar administrației Trump, sugerând că, pentru a se angaja într-un dialog, poziția strategică a Coreei de Nord trebuie să fie recunoscută”, explică Hong Min, analist la Institutul Coreean pentru Unificare Națională.

În timpul primului său mandat, Donald Trump a făcut încercări de apropiere de Kim Jong Un, întâlnindu-se cu acesta de trei ori.

Deși nu a reușit să determine Coreea de Nord să renunțe la programul său de arme nucleare, pentru care țara este puternic sancționată de ONU, această apropiere a redus tensiunile dintre cele două Corei.

Coreea de Nord s-a proclamat drept putere nucleară

De atunci, în 2022, Coreea de Nord și-a declarat „ireversibil” statutul de putere nucleară, iar în anul următor l-a înscris în Constituția sa. Armata sa a efectuat numeroase teste cu arme interzise de Organizația Națiunilor Unite, inclusiv cel al unei rachete balistice intercontinentale (ICBM) cu combustibil solid.

Potrivit lui Hong Min, lansarea de rachete de luni este menită să arate Washingtonului că arsenalul nuclear al Phenianului este acum mult mai avansat decât era în timpul primului mandat al lui Trump (2017-2021).

Și că Phenianul, care a semnat, de asemenea, un tratat de apărare reciprocă cu Rusia, este într-o poziție puternică pentru o eventuală reluare a negocierilor cu Statele Unite.

Kim Jong Un „pare să vrea să schimbe cadrul negocierilor, al căror obiectiv ar fi controlul armelor nucleare pentru a reduce amenințările, mai degrabă decât denuclearizarea”, a explicat expertul.

Statul Major interarme sud-coreean a afirmat că mai multe detalii ale lansării comunicate de Coreea de Nord sunt inexacte, în special distanța parcursă de rachetă (1.100 de kilometri, nu 1.500 km cât a afirmat KCNA).

„Coreea de Nord este foarte bună la propagandă, agitație și iluzii. Ea a făcut adesea declarații și anunțuri exagerate”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Statului Major, Lee Sung-joon.

INTERVIURILE HotNews.ro