Sari direct la conținut

Un sistem informatic va combate raspandirea unor boli cumplite

Ager Press

Prin sistemul informatic realizat de compania Romsys, Romania se afla printre primele tari care implementeaza directivele UE privind standardele de calitate si securitate pentru colectarea, procesarea, stocarea si distributia sangelui uman si a componentelor sanguine.

In particular, el va conduce la diminuarea considerabilaa a riscurilor transmiterii unor boli grave cum ar fi hepatita C sau SIDA prin transfuzie sanguina – adesea considerata unul dintre principalele canale de raspandire a acestor flageluri – sistemul atingand acelasi nivel de siguranta ca in tarile Uniunii Europene.

Romsys, lider pe piata integratorilor de solutii IT&C din Romania, a castigat la sfarsitul anului trecut licitatia pentru componenta 5 a proiectului Phare destinat intaririi capacitatii sistemului romanesc de transfuzie de sange. Componenta respectiva vizeaza dezvoltarea solutiei informatice necesare administrarii sistemului.

Bugetul destinat componentei 5 a proiectului este de 350.000 euro, dintre care 75% reprezinta contributia Phare, iar restul co-finantare de la Ministerul Sanatatii, beneficiarul final al proiectului fiind Institutul National de Hematologie Transfuzionala si centrele de transfuzie sangvina.

In prima faza, solutia Romsys este implementata in trei centre de transfuzie ale Institutului (doua in Bucuresti si unul in Constanta), urmand a fi asimilata, pana la sfarsitul anului 2007, in alte centre de transfuzie sanguina teritoriale.

“Pentru noi, acest proiect este extrem de important in primul rand pentru diminuarea riscului transfuzional cat si pentru optimizarea acestei resurse atat de pretioase, sangele uman”, a spus D-na Dr. Florentina Vladareanu, directorul Institutului National de Hematologie Transfuzionala.

Acest proiect reprezinta un pas important in aplicarea Directivelor UE privitoare la calitatea si siguranta sangelui uman, a componentelor acestuia, respectiv a securitatii donarilor si transfuziilor de sange.

Solutia Romsys s-a impus datorita raportului pret-performanta, calitatii si termenului scurt de implementare a sistemului, Romsys dovedind o indelungata experienta in implementarea rapida a unor proiecte de tip ‘mission critical’.

Echipa Romsys se alatura astfel, eforturilor comunitatii medicale romanesti, pentru atingerea acestui obiectiv national prioritar al politicii de sanatate, de realizare a autosuficientei sangelui si a componentelor sanguine umane, in acord cu practica moderna transfuzionala.

De-a lungul celor peste 13 ani de activitate Romsys a dezvoltat si implementat cu succes un numar important de solutii informatice, destinate imbunatatirii eficientei activitatilor si cresterii calitatii serviciilor medicale, oferite pacientilor din Romania.

Pentru Serviciile de Ambulanta din Bucuresti si din sase judete (Cluj, Constanta, Dolj, Iasi, Mures, Timis), Romsys a implementat sistemul DISPEC.

Acesta este un dispecerat computerizat destinat preluarii apelurilor si rezolvarii rapide si exacte a urgentelor medicale aparute. El asigura evidenta in timp real a tuturor resurselor medicale disponibile in statiile medicale de urgenta, cum sunt echipajele si personalul operativ.

Pentru sistemul DISPEC Romsys a primit din partea Comisiei Europene statutul de „eHealth IT Expert Company”, statut care confirma expertiza specialistilor companiei in conceperea, dezvoltarea si implementarea solutiilor de management in domeniul medical.

Romsys este prima companie de profil informatic din Romania certificata ISO 9001, inca din 1996. Acumuland o experienta vasta in proiecte de inginerie strategica, Romsys este lider in proiectarea, dezvoltarea si implementarea de solutii de management al afacerilor, securitate a sistemelor informatice, infrastructura de calcul si comunicatii, pe o gama variata de tehnologii si platforme.

Solutiile si serviciile Romsys sunt destinate in special sectoarelor aparare si siguranta nationala, financiar-bancar, telecomunicatii si mari companii de utilitati publice.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro