Sari direct la conținut

Un startup japonez speră să devină prima companie din afara SUA care reușește o aselenizare controlată

HotNews.ro
Un startup japonez speră să devină prima companie din afara SUA care reușește o aselenizare controlată
O racheta SpaceX a lansat doua misiuni catre Luna (sursa JOE MARINO / UPI / Profimedia)

Startupul japonez ispace speră să devină prima companie din afara SUA care reușește o aselenizare controlată, la doi ani după ce prima încercare a fost un eșec, scrie Reuters. Aselenizarea ar trebui să se producă vineri, iar sonda numită Resilience a fost lansată în ianuarie, cu o rachetă SpaceX. Sonda duce și un mic rover de mărimea unui cuptor cu microunde, construit în Europa.

Japonezii de la ispace au mai încercat o aselenizare în primăvara lui 2023, dar au apărut probleme tehnice și sonda s-a făcut praf cu puțin timp înainte de aselenizare, din cauza unor calcule eronate legate de altitudine. Acum, cu noua sondă Resilience, niponii spun că au învățat din greșeli.

Modulul se găsește în prezent pe orbita selenară, la aproximativ 100 km deasupra suprafeței Lunii.

Aselenizarea este așteptată a se produce vineri, la ora 4:17 (ora Japoniei) în regiunea „Mare Frigoris”, aflată relativ aproape de polul nord al Lunii. Zonele denumite „mare” pe Lună sunt câmpii întunecate și netede, formate prin erupții vulcanice, în trecutul geologic al Lunii.

Modulul are 2,3 metri înălțime, iar roverul este de dimensiunea unui cuptor cu microunde.

Sonda Resilience are instrumente în valoare totală de 16 milioane dolari (de la firme japoneze, dar și de la o universitate taiwaneză), printre care și un mic rover denumit Tenacious (construit în Luxemburg).

„O aselenizare nu mai este un vis, ci a devenit realitate”, spune CEO-ul ispace, Takeshi Hakamada.

Dacă misiunea va reuși, ispace a anunțat că va transfera NASA dreptul de proprietate asupra materialului colectat, ceea ce ar reprezenta prima tranzacție comercială din lume cu resurse lunare. Potrivit unei declarații NASA din 2020, filialele ispace din Japonia și Luxemburg ar urma să primească 10.000 de dolari.

INTERVIURILE HotNews.ro