Un tablou de Monet, restituit după 84 de ani de FBI moștenitorilor unei familii jefuite de către naziști
- Andrei Georgescu
În 1940, naziştii au confiscat un tablou de Claude Monet şi alte şapte opere de artă de la soţii Adalbert „Bela” Parlagi şi Hilda Parlagi, un cuplu de colecţionari evrei care au fost forţaţi să îşi părăsească locuinţa din Viena după ce Austria a fost anexată la Germania condusă de Adolf Hitler, informează Reuters, preluată de Agerpres.
După Al Doilea Război Mondial, Bela Parlagi şi-a căutat operele de artă, fără succes, până la moartea sa din 1981. Fiul lui a continuat căutările, tot fără succes, şi a murit în 2012. Însă miercuri, la 84 de ani după jaful iniţial, nepoatele soţilor Parlagi, Helen Lowe şi Francoise Parlagi, au reintrat în posesia tabloului de Monet, după ce FBI şi un ONG cu sediul în Regatul Unit l-au localizat în Statele Unite.
„Restituirea sa reprezintă un act de dreptate”, a spus Anne Webber, copreşedintă a Comisiei pentru Artă Jefuită în Europa, ONG-ul care a început să îi ajute în 2014 pe moştenitorii soţilor Parlagis să caute lucrările dispărute. „Are o valoare sentimentală uriaşă pentru această familie”, a adăugat ea.
Tabloul, un pastel cu dimensiunile de 18 x 28 centimetri şi intitulat „Bord de Mer”, datează din anul 1865 şi prezintă un peisaj de pe ţărmul provinciei franceze Normandia. Familia Parlagi a depus tabloul şi alte bunuri personale în depozitul unei companii de transport maritim în 1938. Naziştii le-au confiscat proprietăţile în 1940, iar tabloul pictat de Monet a fost vândut la o licitaţie ce a avut loc în 1941.
FBI s-a implicat în 2021, după ce acel ONG britanic a descoperit că un comerciant de artă din New Orleans achiziţionase pictura în 2017 şi o vânduse unui colecţionar privat în 2019. FBI a recuperat tabloul în 2023, după ce acesta a fost scos la vânzare de o galerie de artă din Houston.
Potrivit anchetatorilor federali americani, noii proprietari ai operei de artă – Bridget Vita şi regretatul ei soţ Kevin Schlamp – nu au ştiut că naziştii furaseră tabloul şi, după ce au aflat acest amănunt, l-au predat din proprie iniţiativă.
„Deşi acest tablou de Monet este fără îndoială valoros, adevărata sa valoare stă în ceea ce reprezintă el pentru familia Parlagi”, a declarat James Dennehy, director asistent al diviziei FBI din New York.
În martie 2024, familia Parlagi a recuperat o altă operă de artă după ce Guvernul Austriei a retrocedat un portret în cretă al compozitorului german Richard Wagner, realizat de Franz von Lenbach, după ce acelaşi ONG l-a localizat la Muzeul Albertina din Viena.
Anne Webber, care sfătuieşte pe oricine cumpără opere de artă să verifice cu atenţie provenienţa acestora, estimează că aproximativ 90% dintre operele de artă şi alte bunuri furate de nazişti sunt în continuare dispărute.
Familia Parlagi continuă să caute şase opere de artă, inclusiv o acuarelă semnată de Paul Signac şi intitulată „Seine in Paris”, iar ancheta deschisă de FBI este în curs de desfăşurare.