Sari direct la conținut

Un violator recidivist a agresat sexual o femeie cu dizabilități, dar poliția „nu a dispus măsuri preventive”. Patru luni mai tâziu, el face o nouă victimă

HotNews.ro
Un violator recidivist a agresat sexual o femeie cu dizabilități, dar poliția „nu a dispus măsuri preventive”. Patru luni mai tâziu, el face o nouă victimă
Imagine ilustrativă / Shutterstock

Într-o țară în care multe femei trecute prin trauma violului nu sunt crezute de poliție, vocile celor cu dizabilități, care nu pot explica ce li s-a întâmplat, sunt din start ignorate. O investigație Snoop.ro prezintă cazul unei femei cu dizabilități intelectuale, care a fost abuzată sexual în propria casă. Deși polițiștii l-au prins în fapt, iar agresorul era recidivist, închis în trecut chiar pentru viol, acesta a fost lăsat liber până când a comis următorul viol.

17 februarie 2024. Andrei*, un bărbat de 23 de ani din comuna Blăgești, județul Bacău, intră cu forța în casa unei femei cu dizabilități intelectuale. Din camera femeii se aud țipete, iar fratele său, aflat și el în locuință, sună la poliție. 

Polițiștii îl ridică pe bărbat chiar în timpul abuzului, spun cei cu care Snoop s-a întâlnit în Blăgești. Oamenii au ales să vorbească sub anonimat din teamă față de agresor și de familia sa, cunoscută pentru furturi, dar și ca să o protejeze pe femeia cu dizabilități.  

16 spre 17 iunie 2024. Același Andrei dă buzna în casa unei femei de 75 de ani, din aceeași comună, și o violează. De această dată, polițiștii îl arestează preventiv, confirmă Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Bacău. 

Andrei ieșise recent din închisoare. Când avea 18 ani fusese condamnat la 2 ani și 11 luni de penitenciar pentru viol și tâlhărie, arată o Hotărâre din 2020 a Curții de Apel Bacău, citită de Snoop. 

Cum a ajuns un agresor sexual, la scurt timp după liberare, să atace alte două femei? Au luat polițiștii vreo măsură ca să prevină alte abuzuri, după ce l-au găsit pe bărbat în casa femeii cu dizabilități? Snoop a fost în comuna Blăgești să caute răspunsuri. 

„Cam nimfomană”, o descrie șeful unui centru pe o beneficiară violată de un angajat

Investigația Snoop mai prezintă cazul tulburător al unei femei cu dizabilități intelectuale dintr-un centru de stat din comuna vâlceană Măciuca.

Cazul a fost semnalat de un bărbat care a lucrat în sistemul pentru protecția persoanelor cu dizabilități timp de 18 ani. El i-a dat o sticla de suc femeii care era la gardul centrului și așa au intrat în vorbă.

„Ori e ea foarte sociabilă, ori i s-a părut ceva deosebit și a început să-mi povestească. Că are un iubit care lucrează în sistem și care i-a promis că o să se însoare cu ea și că o s-o ia acasă și o să plece din centru, o să se mute la el acasă și o să fie nevasta lui”, își amintește Mircea (pseudonim), omul care a semnalat cazul autorităților.

Bărbatul spune că și-a dat seama imediat că acel angajat de la centru „abuzează de ea”. Femeia de 28 de ani are dizabilitate intelectuală, o întârziere în dezvoltare. 

În căutarea răspunsurilor în acest caz, reporterii Snoop au vorbit cu directorul centrului din Măciuca, Gabriel Popescu.

Acesta susține că „i-a trecut pe la ureche că ar face (tânăra, n.r.) ceva cu acel infirmier” și că ulterior a vorbit cu amândoi și le-a spus că nu acceptă „așa ceva”. În același centru muncea pe-atunci și soția infirmierului, potrivit conducerii. 

„Că ar mai fi făcut o dată, atâta știm”, precizează Popescu.

Întrebat dacă există informații sau suspiciuni că infirmierul respectiv ar fi abuzat și alte femei pe care le avea în grijă, Gabriel Popescu răspunde: „Vă spun sigur că nu mai e cu alte beneficiare. Doar ea e puțin mai nimfomană, ca să zic așa”.

Toate detaliile pe Snoop.ro.

INTERVIURILE HotNews.ro