Sari direct la conținut

Un zbor din 1988 ajută la explicarea poziției Iranului actual

HotNews.ro
Un zbor din 1988 ajută la explicarea poziției Iranului actual

Prăbușirea avionului ucrainean care mergea de la Teheran la Kiev, în zorii zilei de miercuri, la scurt timp după ce Iranul a lansat rachete asupra a două baze americane din Irak, aminteşte de un alt episod petrecut în 1988. La vremea respectivă, o aeronavă iraniană, care decolase de la Bandar Abbas (coasta de sud a Iranului) spre Dubai, a fost lovită de o rachetă lansată de o navă americană. În total, au murit 290 de persoane, inclusiv 66 de copii. SUA au declarat la acea vreme că a fost o greșeală. Totuși, regimul iranian a acuzat Washingtonul că a doborât intenționat avionul într-un act terorist, potrivit O Globo, citat de Rador.

De-a lungul acestor trei decenii, zborul IR655 a marcat memoria iranienilor și a fost folosit de regimul de la Teheran în discursul său împotriva SUA. Ei spuneau că este imposibil să fi fost o greșeală americană. Dacă se va dovedi că avionul ucrainean a fost doborât, chiar şi accidental, de baterii antiaeriene iraniene, țara își va vedea fragilizat discursul care îi demonizează pe americani pentru episodul din 1988.

Merită să vă amintiţi că, în urmă cu 32 de ani, existau, de asemenea, confruntări între Iran și SUA. Erau maritime și concentrate în Golful Persic, unde americanii au lovit avionul iranian. De data aceasta, din nou, exista un conflict între cele două țări. Atunci când încep confruntările armate, riscul uciderii accidentale de civili crește exponențial. Orice decizie a liderilor internaționali ar trebui să ţină seama de această posibilitate atunci când ordonă un atac.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro