Sari direct la conținut

Una dintre cele mai frumoase clădiri mediteraneene din București și povestea ei spectaculoasă. Industriașul care a construit-o și-a ales cel mai potrivnic moment

HotNews.ro
Interior vila Gh Enescu, Foto: Foto credit arh Mădălin Ghigeanu
Interior vila Gh Enescu, Foto: Foto credit arh Mădălin Ghigeanu

În anul tulbure 1946, după ce s-a întors din perioada de concentrare la linia de fortificații Nămoloasa, arhitectul George Damian începea să proiecteze una dintre cele mai frumoase clădiri mediteraneene din București: imobilul Maria și Gheorghe Ionescu de pe Bulevardul Aviatorilor, nr. 51-53 (fosta Șosea Jianu).

Creația de apogeu a carierei sale era destinată unui om despre care astăzi lumea nu știe nimic, Gheorghe Ionescu, antreprenor vizionar care a pornit de la zero o afacere cu polizoare industriale în perioada interbelică. Era una dintre primele astfel de fabrici.

Și, în vreme ce România și Bucureștiul erau măturate de tăvălugul sovietic, industriașul Gheorghe Ionescu îi comanda arhitectului George Damian o spectaculoasă construcție S+P+2E.

Probabil că niciunul dintre ei nu și-a imaginat ce avea să urmeze: desființarea dreptului de proprietate și sfârșitul libertății de creație pentru breasla arhitecților. Gheorghe Ionescu deținea o avere considerabilă, 101 apartamente și case în strada Lahovari, Doamnei, precum și Fabrica „Ionescu și Jalea”. Toate i-au fost confiscate la naționalizarea din anul 1948.

Citește, pe B365.ro, cum a supraviețuit spectaculoasa lui casă de pe Aviatorilor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro