Sari direct la conținut

Una dintre soluţii pentru reducerea evaziunii ar putea fi vămuirea la destinaţie, afirmă ministrul Finanţelor

HotNews.ro
Florin Citu, Foto: Agerpres
Florin Citu, Foto: Agerpres

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a afirmat sâmbătă, într-o emisiune la Digi24, că ştie problemele de la vamă, dar situaţia este mai complicată, iar una dintre soluţiile avute în vedere pentru reducerea evaziunii ar putea fi vămuirea la destinaţie.

„Una dintre soluţii este să facem ce fac cei din Uniunea Europeană, să facem vămuirea la destinaţie. Pentru că azi tot controlul şi decizia sunt la vama respectivă. Dar când faci la destinaţie, atunci sunt mai multe decizii şi e mai uşor de controlat. Aşa s-a eliminat o parte din evaziune în Ungaria, cu sigiliu electronic, cu urmărire cu camera la compania de drumuri. Dacă noi ne încăpăţânăm să ţinem tot controlul la graniţă nu vom rezolva niciodată problema, cu scanere, fără scanere. Este factorul uman acolo. Trebuie să distribuim riscul (…). Aici este doar decizia mea, doar găsim acum cea mai bună soluţie”, a explicat ministrul, citat de Agerpres.

El a subliniat că scanerele din vamă „au devenit o legendă în ANAF”, deoarece „n-au prea mers niciodată”, iar în cel care a mers a intrat un TIR.

„Pentru că sunt din fonduri europene, nu poţi să iei altele, pentru că dai bani înapoi, e complicată toată procedura. La Vamă este un proiect separat de ANAF. Mă ocup şi de acela, dar deocamdată le luăm pe rând. Ştim problemele, acolo e mai complicat puţin”, a mai spus Cîţu.

Citește și:

Cîțu: Vom cere CSAT să declare informatizarea ANAF proiect de importanță națională, să putem merge pe încredințare directă

Florin Cîţu, la Digi24: Cum încerci să muţi un funcţionar public, cum intră imediat în concediu medical. Cum îşi asumă medicii asta?

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro