Sari direct la conținut

Ungaria a eliberat-o pe profesoara italiană pe care a judecat-o în lanțuri, după ce a fost aleasă în Parlamentul European

HotNews.ro
Ilaria Salis este judecata de o instanta din Budapesta, Foto: TG3 / Zuma Press / Profimedia Images
Ilaria Salis este judecata de o instanta din Budapesta, Foto: TG3 / Zuma Press / Profimedia Images

Ungaria a eliberat-o din arest pe profesoara și activista antifascistă italiană Ilaria Salis, adusă în fața instanței în lanțuri în luna ianuarie, după ce aceasta a fost aleasă pentru un mandat în Parlamentul European la alegerile de duminică, relatează Reuters.

Anunțul a fost făcut vineri de către avocatul ei, agenția Reuters amintind că eurodeputații se bucură de o imunitate juridică puternică, inclusiv în fața unor acuzații care le sunt aduse înainte de a fi aleși în funcție.

Salis, în vârstă de 39 de ani, a fost pusă sub acuzare de procurorii ungari după ce a participat la un atac al unor activiști antifasciști asupra unor militanți ungari de extrema dreaptă în februarie anul trecut. Italianca a negat acuzațiile împotriva sa și a pledat nevinovată.

Ea risca 11 ani de detenție în Ungaria.

Imaginile cu Salis, condusă în sala de judecată la sfârșitul lunii ianuarie cu lanțuri în jurul brâului au făcut înconjorul televiziunilor italiene, opoziția cerând guvernului condus de Giorgia Meloni să facă mai multe lucruri pentru a o ajuta pe italiancă.

Cazul a provocat o situație stânjenitoare pentru premierul Giorgia Meloni și vicepremierul său Matteo Salvini, care au promovat relații strânse cu guvernul naționalist al lui Viktor Orban.

Avocatul lui Salis a declarat vineri pentru Reuters că poliția i-a înlăturat acum brățara electronică de monitorizare și că clienta sa îl așteaptă vineri pe tatăl ei să sosească la Budapesta pentru a o aduce înapoi în Italia.

Salis a fost ținută în detenție în Ungaria mai bine de un an iar scandalul public din jurul ei a motivat Alianța Verde și Stânga Italiană să o includă pe lista sa pentru alegerile europarlamentare.

Alianța a obținut 6,8% din voturile exprimate de italieni la alegerile de duminică, urmând să trimită 6 deputați în Parlamentul European.

INTERVIURILE HotNews.ro