Sari direct la conținut

Ungaria, un nou blocaj în UE. Budapesta se opune trimiterii de consilieri militari în Ucraina

HotNews.ro
Peter Szijjarto, Foto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia
Peter Szijjarto, Foto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Ungaria este ferm împotriva „propunerii extrem de periculoase” de a trimite consilieri militari din UE în Ucraina, a declarat luni ministrul de externe Peter Szijjarto, într-o conferinţă de presă după o reuniune a Consiliului Afaceri Externe al UE la Luxemburg, transmite MTI, preluată de Agerpres.

Aceasta este „o linie roşie” pentru Ungaria, a afirmat Szijjarto, adăugând că presiunea de a extinde mandatul misiunii militare UE de instruire în Ucraina a fost puternică.

„Când Uniunea Europeană a început să instruiască soldaţi ucraineni, noi ne-am abţinut constructiv, semnalându-ne dezacordul”, a spus ministrul ungar, argumentând că planul era „periculos” având în vedere riscul de escaladare şi adâncire a conflictului între UE şi Rusia.

Szijjarto a menţionat că Ungaria nu i-a împiedicat, totuşi, pe alţii să facă acest lucru.

„Însă acum ei cer ca Uniunea Europeană să delege consilieri militari la Kiev ca parte a acestei operaţiuni. Ei bine, aceasta trece dincolo de liniile (noastre) roşii”, a declarat şeful diplomaţiei de la Budapesta.

Ungaria nu este singura care refuză să participe la această misiune. Președintele croat Zoran Milanovic a refuzat să aprobe participarea soldaților croați la misiunea NATO de sprijinire a Ucrainei, invocând preocupările legate de posibila extindere a conflictului în Croația și acordând prioritate siguranței țării sale.

Această decizie este în contradicție cu pachetul de sprijin convenit la summitul NATO din iulie, care a inclus înființarea NATO Security Assistance and Training for Ukraine (NSATU) pentru a coordona ajutorul militar și formarea pentru Ucraina de către parteneri.

Scopul NSATU este de a sprijini transformarea forțelor de apărare și securitate ale Ucrainei, asigurând o mai bună integrare cu NATO.

INTERVIURILE HotNews.ro