Unicredit: Romania are nevoie de un mediu politic sanatos pentru a reduce vulnerabilitatile economice
Romania are nevoie de un mediu politic sanatos, reforme structurale, absorbtia fondurilor UE si administrarea adecvata a cheltuielilor publice pentru a minimiza vulnerabilitatile economice in contextul deteriorarii increderii investitorilor, se arata in raportul trimestrial asupra perspectivelor economice ale Romaniei intocmit de UniCredit Tiriac Bank.
„In contextul actual, ultimul lucru de care Romania are nevoie este legat de turbulente politice, care sa se adauge perceptiei investitorilor straini asupra riscurilor”, apreciaza analistii institutiei bancare facand referire la anul electoral 2008 si la fragmentarea mediului politic care va impune realizarea unor aliante intre partide pentru formarea noului guvern.
Raportul UniCredit estimeaza ca investitiile vor continua sa reprezinte un factor important de crestere economica, cu precadere in sectorul constructiilor. „Intr-adevar, sectorul constructiilor va cunoaste o incetinire a ritmului de crestere, intrucat costurile se majoreaza, iar cererea venita din partea strainilor si cea speculativa se vor reduce. Totusi, constructiile vor ramane sectorul cu cele mai bune performante din economie, sprijinit de cererea pentru lucrari de calitate”, se precizeaza in raport. UniCredit anticipeaza o crestere economica de 5,5% in 2008 si de 5% in 2009.
In schimb, economistii institutiei bancare arata ca inflatia va afecta negativ consumul, in contextul inaspririi politicii monetare. Raportul mizeaza pe o scadere a inflatiei in a doua parte a anului. Cu toate acestea, tinta de inflatie stabilita de Banca Nationala a Romaniei in intervalul 2,8%-3,8% va fi ratata, iar inflatia va ajunge la sfarsitul anului la 5,8%. Cererea interna pentru produse importate ar urma sa scada, iar moneda nationala sa se deprecieze, ceea ce va duce la o diminuare a contributiei negative a exporturilor la deficitul extern. Un factor de ingrijorare in privinta deficitului extern este, in opinia analistilor Unicredit, reducerea ponderii investitiilor straine directe in finantarea acestuia.
„In contextul deteriorarii mediului financiar international, riscurile legate de o incetinire abrupta a fluxurilor de capital sunt ridicate. Credem in continuare insa ca Romania va continua sa ramana o destinatie atractiva, iar investitiile straine directe ar urma sa se stabilizeze in jurul a 6,1 miliarde de euro in urmatorii trei ani”, se arata in raport.