Sari direct la conținut

Uniunea Europeana renunta la "dictatura celui mai mic pret" in achizitiile publice. Romania are in vedere reconfigurarea intregului cadru legislativ in domeniu

HotNews.ro
Vot in Parlamentul European, Foto: Parlamentul European
Vot in Parlamentul European, Foto: Parlamentul European

​Achizitiile publice efectuate in statele din Uniunea Europeana nu vor mai urmari neaparat obtinerea celui mai mic pret al bunurilor sau serviciilor cumparate, ci un raport calitate-pret mai bun, potrivit unui pachet de directive adoptat de Parlamentul European. Pentru prima data, UE va avea o legislatie unitara privind contractele publice de concesiune. Romania spune ca isi va reforma intregul sistem de achizitii publice, prin trei noi legi, in urma acestor directive europene.

Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) are in vedere reconfigurarea intregului cadru legislativ national in domeniul achizitiilor publice, a informat vineri institutia romaneasca, dupa ce Parlamentul Europeana a adoptat trei directive privind aceste operatiuni.

In acest sens, ANRMAP intentioneaza ca fiecare noua directiva sa fie transpusa in cate un act normativ cu putere de lege, pe cele trei segmente:

Noua legislatie europeana a fost adoptata miercuri de PE, dupa ce fusese agreata cu Consiliul UE inca din iunie 2013.

Pachetul de 3 directive revizuieste regulile actuale privind licitatiile publice in UE si stabileste pentru prima data standarde comune UE privind contractele de concesionare.

Intr-un comunicat de presa, PE sustine ca prin pachetul legislativ urmareste incurajarea competitiei corecte si asigurarea unui raport echilibrat intre pret si calitate, prin introducerea unor criterii noi de atribuire care pun mai mult accent pe aspectele legate de mediu, de inovatii si pe cele sociale:

  • Raportul calitate-pret. Datorita noului criteriu de „oferta cea mai avantajoasa economic” (MEAT) in procedura de acordare a contractului, autoritatile publice vor putea accentua calitatea, consideratiile referitoare la mediu, aspectele sociale sau inovatia, tinand in continuare cont de pret si de costurile de implementare a achizitiei. „Noul criteriu va aduce finalul dictaturii celui mai mic pret, aducand in prim-plan calitatea,” a sustinut europarlamentarul belgia Marc Tarabella (S&D), raportor pentru directivele privind achizitiile publice si achizitiile efectuate de companiile de utilitati, transport si posta.
  • Solutii mai inovatoare. Noul „Parteneriat pentru Inovatie” va permite autoritatilor publice sa organizeze licitatii pentru a rezolva o problema specifica fara sa anticipeze solutia, lasand astfel spatiu contractorului si contractantului sa gaseasca impreuna solutii inovatoare.
  • Mai putina birocratie pentru aplicanti si acces mai usor pentru companiile mai mici. Procedura de depunere a ofertelor companiilor va fi mai simpla, cu un „Document Unic European de Licitatie” bazat pe declaratii pe proprie raspundere. Doar castigatorul va trebui sa puna la dispozitie documentele originale. Acest lucru ar putea reduce povara administrativa a companiilor cu mai mult de 80% , conform estimarilor Comisiei. Noile reguli vor incuraja divizarea contractelor in loturi, pentru a facilita accesul la licitatie a firmelor mai mici, sustine Parlamentul European.
  • Reguli mai stricte privind subcontractarea. Pentru a combate dumpingul social si a asigura respectarea drepturilor lucratorilor, noile reguli vor include prevederi referitoare la subcontractare si la „oferte anormal de mici”. Ofertantii care nu respecta legislatia muncii UE pot fi exclusi de la licitatii, potrivit PE.
  • Fara presiuni pentru privatizarea serviciilor publice. Acordul asupra noilor reguli UE privind concesionarile subliniaza ca statele membre raman in continuare libere sa decida in privinta executiei activitatilor sau serviciilor publice – prin mijloace proprii sau externalizate. Noua directiva „nu cere privatizarea intreprinderilor publice care ofera servicii publicului”, se arata in text. Mai mult, deputatii recunosc caracterul special al apei ca bun public si accepta excluderea acestui sector din obiectul noilor reglementari, subliniaza Parlamentul European.

Potrivit sursei citate, autoritatile publice cheltuiesc aproximativ 18% din PIB pe achizitiile de activitati, bunuri sau servicii, licitatiile fiind un instrument puternic pentru atingerea unor scopuri sociale specifice.

„Noile reguli trimit un semnal puternic catre cetateni care au dreptul sa vada o utilizare eficienta a banilor publici,” a mai spus raportorul Marc Tarabella.

„Noile reguli privind contractele de concesionare reprezinta, de asemenea, un semnal puternic in favoarea intaririi pietei interne. Ele creeaza un mediu economic sanatos, de care vor beneficia toti actorii, inclusiv autoritatile publice, operatorii economici si, in cele din urma, cetatenii UE: acum regulile jocului vor fi cunoscute de toata lumea”, a adaugat europarlamentarul francez Philippe Juvin (PPE), raportorul privind contractele de concesionare.

Directivele vor intra in vigoare 20 de zile dupa publicarea in Jurnalul Oficial al UE. Dupa aceasta data, statele membre au la dispozitie 24 de luni pentru a implementa prevederile noilor reguli in legislatia nationala.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro