Sari direct la conținut

Unul dintre violatorii din dosarul „haita de lupi” a obținut o reducere a pedepsei pe fondul noii legi a consimțământului din Spania

HotNews.ro
protest in Spania dupa ce violatorii au primit sentinte initiale mai mici pentru infractiunea de abuz sexual , Foto: Marcos del Mazo / Alamy / Alamy / Profimedia
protest in Spania dupa ce violatorii au primit sentinte initiale mai mici pentru infractiunea de abuz sexual , Foto: Marcos del Mazo / Alamy / Alamy / Profimedia

Unuia dintre cei cinci bărbați condamnați pentru viol în grup în dosarul „haita de lupi” din Spania în urmă cu șapte ani i s-a redus pedeapsa în temeiul legii privind consimțământul sexual care includea o lacună care permite reducerea pedepselorși care a fost introdusă de guvernul socialist în urma furiei publice în legătură cu acest caz, relatează The Guardian.

Violul, care a avut loc în timpul festivalului de la Pamplona, ​​în iulie 2016, a șocat țara, iar proteste la nivel național au izbucnit după ce cei cinci inculpați au fost inițial condamnați pentru infracțiunea de abuz sexual.

Violatorilor, care s-au autointitulat la manada, sau haita de lupi, în grupul lor WhatsApp, le-a fost crescută pedeapsa cu închisoare de la nouă la 15 ani fiecare, după ce instanța supremă i-a găsit ulterior vinovați de violarea femeii de 18 ani.

Indignarea cauzată de caz a determinat guvernele spaniole succesive să reexamineze problema consimțământului sexual, iar noua legislație cunoscută în mod popular sub numele de legea „doar da înseamnă da” a intrat în vigoare în octombrie anul trecut.

Acesta a revizuit codul penal făcând consimțământul sexual – sau lipsa acestuia – cheia în determinarea cazurilor de agresiune, într-un efort de a defini orice sex fără consimțământ drept viol.

De asemenea, a redus pedepsele minime și maxime de închisoare, ceea ce a dus la reducerea pedepselor unor infractori la recurs.

Peste 1.000 de agresori sexuali condamnați au folosit această lacună pentru a-și reduce sentința, iar peste 100 au folosit-o pentru a obține eliberarea anticipată. În aprilie anul acesta, premierul, Pedro Sánchez, și-a cerut scuze victimelor pentru ceea ce a numit efectele nedorite ale noii legi.

Marți, Înalta Curte din regiunea Navarra, a cărei capitală este Pamplona, ​​a anunțat că a redus pedeapsa unuia dintre violatorii din „haita de lupi” de la 15 ani la 14 ani, prin prisma noii legislații.

În hotărârea lor, judecătorii au spus că au acceptat un recurs de reducere a pedepsei bărbatului pentru a o aduce în conformitate cu noua lege, care reduce pedeapsa minimă disponibilă de la 14 ani și trei luni la 13 ani. Întrucât instanța supremă a impus închisoare aproape de pedeapsa minimă posibilă pentru infracțiune, au spus ei, au decis în consecință să reducă pedeapsa.

Cu toate acestea, unul dintre judecătorii instanței, Esther Erice, s-a opus reducerii, declarând că aceasta nu poate fi bazată pe „simple criterii de proporționalitate aritmetică” și că trebuie să ia în considerare toate elementele care au fundamentat sentința inițială a instanței supreme. Decizia poate fi încă atacată la instanța supremă.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro