Sari direct la conținut

UPDATE A murit antropologul Vintilă Mihăilescu

HotNews.ro
Vintila Mihailescu, Foto: Arhiva personala
Vintila Mihailescu, Foto: Arhiva personala

Antropologul Vintilă Mihăilescu, în vârstă de 68 de ani, a murit duminică, după o lungă luptă cu boala, a anunțat Scena 9. Surse apropiate familiei au declarat pentru Agerpres că profesorul Vintilă Mihăilescu a decedat sâmbătă seara, într-un spital din Capitală.

Profesorul Vintilă Mihăilescu a fost diagnosticat în septembrie 2018 cu leucemie acută mieloblastică, un tip de cancer agresiv al sângelui. El a fost supus unui transplant cu celule stem în Franța.

„Vintilă Mihăilescu (1951-2020). După o luptă lungă și epuizantă cu boala (despre care a și scris, cum altfel, o carte), antropologul și profesorul Vintilă Mihăilescu a încetat din viață. Este o pierdere uriașă pentru societatea pe care ne-a ajutat de atâte ori s-o cunoaștem și s-o înțelegem mai bine, mai atent, mai nuanțat. Multora dintre noi ne-a fost profesor, iar datorită lui, antropologia a devenit în România ultimelor decenii un teren mult mai viu și o unealtă mult mai întrebuințată. Rămâne, însă, în urmă, o muncă uriașă, pe care ne-a împărtășit-o tuturor cu generozitate, și pentru care îi suntem foarte recunoscători”, este mesajul postat pe Facebook de Scena 9.

Decesul acestuia a fost anunţat și de redactorul-şef al revistei „Dilema veche”, Sever Voinescu, pe pagina de Facebook a publicaţiei: „În aceste zile teribile, veştile rele nu se mai opresc. Acum câteva minute am aflat că a murit profesorul Vintilă Mihăilescu. A fost un colaborator preţuit al revistei noastre. Inteligenţa şi echilibrul său erau mereu susţinute cu un umor fin, iar stilul său aparte de a îmbina rigoarea argumentării cu observaţia savuroasă făcea ca textele sale să fie, de fiecare dată, printre cele mai citite. Vintilă Mihăilescu a întruchipat mai bine decât o putem face mulţi dintre noi figura intelectuală a dilematicului. Revista noastră nu va înceta să revină mereu la articolele sale, înţelegând nu doar să-i păstrăm memoria, ci şi să-i promovăm în continuare publicistica. Întâlnirea dintre Vintilă Mihăilescu şi ‘Dilema veche’ a fost una dintre cele mai rodnice şi mai frumoase poveşti culturale ale timpului nostru. Păcat să s-a terminat. Odihnească-se în pace!”.

CINE A FOST VINTILĂ MIHĂILESCU

Vintilă Mihăilescu a fost profesor universitar doctor în cadrul Departamentului de Sociologie al Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA). A fost visiting professor la numeroase universităţi şi centre de studii avansate din Canada, Franţa, Italia, Elveţia, Germania, Belgia, Austria şi Bulgaria. Din 2005 până în 2010 a fost director general al Muzeului Ţăranului Român.

În 1990 a iniţiat organizarea Societăţii de Antropologie Culturală din România (SACR), al cărei preşedinte a fost între 1994 şi 2000. A desfăşurat o intensă activitate de cercetare la Centrul de Cercetări Antropologice al Academiei Române. Între 1992 şi 2000 a fost membru al Societe des Europeanistes, fiind secretar pentru Europa de Est.

Între 1998 şi 2018 a fost colaborator permanent la revista Dilema (Veche), unde a deţinut rubrica „Socio-hai-hui”.

În 2006 a fost decorat de preşedintele României pentru serviciile aduse culturii române.

Printre lucrările sale se numără „Fascinaţia diferenţei” (1999), „Socio hai-hui. O altă sociologie a tranziţiei” (2000), „Paysans de l’histoire” (coautor, 1992), „Vecini şi Vecinătăţi în Transilvania” (coordonator, 2002), „Socio hai-hui prin Arhipelagul România” (2006), „Antropologie. Cinci introduceri” (2006, 2007), „Etnografii urbane. Cotidianul văzut de aproape” (coordonator, 2009), „Sfârşitul jocului. România celor 20 de ani” (2010), „Scutecele naţiunii şi hainele împăratului. Note de antropologie publică” (2013), „Povestea Maidanezului Leuţu” (2013), „Fascinaţia diferenţei. Anii de ucenicie ai unui antropolog” (2014).

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro