Sari direct la conținut

UPDATE Adina Vălean, aviz favorabil în Parlamentul de la București pentru postul de comisar european

HotNews.ro
Adina Valean, Foto: Parlamentul European
Adina Valean, Foto: Parlamentul European

Adina Vălean, propusă de Guvernul Orban pentru funcția de comisar european, a fost audiată marți în comisiile reunite pentru Afaceri Europene ale Parlamentului României, primind aviz favorabil pentru ocuparea postului.

În timpul audierilor, ea a spus că își va folosi experiența în sprijinul României. La audiere participă și premierul Ludovic Orban.

Comisiile reunite de Afaceri Europene au început de la ora 11.00 audierea europarlamentarului PNL Adina Vălean, în prezența premierului.

Ce a spus Adina Vălean în comisiile parlamentare:

  • „Sunt puțin emoționată de faptul că mă aflu din nou în Parlamentul României. Politica am început-o tot în Parlamentul național și mi-a fost destul de greu în 2006 să renunț la Parlamentul național.
  • Încă din 2007 reprezint România in Parlamentul European. Am fost vicepreședinte în Parlamentul European. Toate funcțiile pe care le-am deținut am căutat să promovez inițiative legislative care să aibă relevanță atât pentru țara noastră cât și pentru europeni în general, pentru că, sigur, noi reprezentăm România, dar când mergem în Parlamentul European, reprezentăm interesele tuturor europenilor.
  • Voi pune întreaga mea experiență în următorii cinci ani în sprijinul României. Noul program al CE este foarte ambițios și o Uniune pragmatică, dar una sustenabilă, incluzivă, a valorilor și care să facă față viitorului.
  • Președinele ales al CE își propune să răspundă preocupărilor cetățenilor, pornind de la efectele gazelor de seră, schimbările climatice”.

Adina Vălean va fi audiată în comisiile de specialitate ale Parlamentului European în 14 noiembrie, între orele 13.00 și 16.00.

Votul în Parlamentul European pentru cei trei comisari europeni propuși de România, Ungaria și Franța și pentru Executivul UE propus de președintele-ales Ursula von der Leyen va avea loc într-o sesiune plenară programată pe 27 noiembrie.

Cine este Adina Vălean

Adina Vălean are 51 de ani. Este căsătorită cu fostul lider al PNL Crin Antonescu.

Ea este președinte al Comisiei pentru industrie, cercetare și energie a Parlamentului European începând cu iulie 2019, din partea Grupului Partidului Popular European (PPE). Este membru al Parlamentului European din 2007, odată cu aderarea României la Uniunea Europeană.

Adina Vălean a fost deputat în legislatura 2004-2008, aleasă pe listele PNL, iar în 30 noiembrie 2007 a demisionat pentru a ocupa locul de deputat în Parlamentul European.

Aleasă în Parlamentul European în iunie 2007 pe lista PNL, Adina Vălean a fost membru în Comisia pentru industrie, cercetare și energie, Comisia temporară pentru schimbările climatice, Delegația pentru relațiile cu țările din Europa de Sud-Est și membru supleant în Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne.

Ea a fost vicepreședinte al Alianței Liberalilor si Democraților pentru Europa (ALDE – grupul liberal).

În aprilie 2009, Parlamentul European a adoptat raportul Adinei Vălean referitor la reducerea de la 1 iulie 2009 a tarifelor maxime în cazul trimiterii de mesaje text și descărcării de date de pe Internet în regim de roaming.

Studii:

Este matematician de formație, iar până în 1997 a fost profesor de matematică. În 1997 a devenit director pentru relația cu direcțiile județene pentru Tineret și Sport și ONG de tineret în Ministerul Tineretului și Sportului. Din 1999 și până în 2001 a lucrat în organizații non-guvernamentale, ca director de programe al Asociației Române pentru Libertate și Dezvoltare și ca director general al Fundației “Institutul pentru Liberă Inițiativă”.

Activitate politică:

A intrat în PNL în 1999.

Între 2000 și 2002 a fost secretar general al Tineretului Național Liberal. În 2002 a devenit membru al Biroului Permanent al PNL (sector 1) și secretar al Comisiei PNL pentru mediul de afaceri, privatizare și politici concurențiale. În 2006 a fost aleasă vicepreședinte al PNL Prahova. De asemenea, în 2000 a fost director executiv adjunct al campaniei electorale pentru alegerile generale, iar în 2004 a fost implicată în programe de sprijin în campania pentru alegerile locale. Între 2004-2006 a fost deputat în Parlamentul României, circumscripția Călărași.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro