Sari direct la conținut

UPDATE Anisie: Grădinițele și creșele se vor deschide când vor fi publicate în Monitorul Oficial normele de aplicare / Pentru unitățile de stat părinții pot depune de astăzi cererile / Ce spune ministrul Sănătății

HotNews.ro
Gradinita, Foto: Agerpres
Gradinita, Foto: Agerpres

Grădinițele, creșele și after-school-urile private ar fi trebuit să se redeschidă luni, 15 iunie, conform unei Hotărâri de Guvern, însă au rămas închise pentru că nu au fost publicate normele de aplicare. Ministrul Educației, Monica Anisie, spune că normele vor fi finalizate luni, iar creșele și grădinițele se vor putea redeschide după publicarea acestora în Monitorul Oficial. Ea a precizat că în cazul unităților de stat cu program pe timpul verii părinții pot depune de luni cererile.

„Suntem trei ministere implicate în realizarea acestor norme metodologice. Ministerul Educației a relizat partea în care sunt menționate activitățile pe care trebuie să le desfășoare în cadrul unităților de învățământ preșcolar cadrele didactice, urmând ca și Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii să completeze cu elementele specifice pentru aceste domenii. Azi cu sigurnță vor fi gata normele metodologice”, a spus Monica Anisie, luni, la Digi 24.

Conform acesteia, grădinițele se vor putea deschide odată cu publicarea normelor în Monitorul Oficial.

„Cu siguranță în momentul în care normele vor fi publicate în Monitorul Oficial se vor deschide aceste unități de învățământ particular. Pentru unitățile de învățământ de stat deja am anunțat că, începând de astăzi (luni – n.red.) se pot depune cererile la unitățile de învățământ preșcolar pe care copilul a frecventat-o până la momentul pandemiei”, a adăugat ministrul Educației.

Ce spune ministrul Sănătății

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a spus că ordinul comun cu normele privind redeschiderea creşelor şi grădiniţelor va fi finalizat până luni la prânz şi va apărea în Monitorul Oficial.

„Astăzi până în prânz ordinul este gata, noi l-am finalizat, este la Ministerul Educaţiei şi va apărea în Monitorul Oficial. (…) Da, vor fi redeschise (grădiniţele şi creşele – n.r.)”, a precizat Tătaru, într-o intervenţie telefonică la Digi 24.

Întrebat cum vor sta lucrurile în cazul creşelor şi grădiniţelor de stat, el a răspuns: „Noi avem toată disponibilitatea atât în a asigura, prin INSP şi Ministerul Sănătăţii, regulile, Ministerul Educaţiei de asemenea, rămâne ca şi autorităţile locale care le gestionează să fie de acord”.

Grădinițele, creșele și after-school-urile private ar fi trebuit să se redeschidă luni, 15 iunie, conform unei Hotărâri de Guvern. Duminică, însă, ministrul Educației a anunțat că normele metodologice nu sunt gata, astfel că aceste unități de învățământ rămân închise.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro