Sari direct la conținut

UPDATE Horia-Roman Patapievici: Conducerea ICR isi prezinta joi demisia. Nimeni din strainatate nu va mai recunoaste in viitor ICR

HotNews.ro
H.R. Patapievici, Foto: Rompres
H.R. Patapievici, Foto: Rompres

Presedintele Institutului Cultural Roman (ICR), Horia-Roman Patapievici, a declarat marti, dupa anuntarea deciziei Curtii Constitutionale asupra Ordonantei privind trecerea ICR in subordinea Senatului, ca intreaga conducere ICR va demisiona, dupa rezolvarea unor chestiuni de gestiune, in conditiile reducerii bugetului.

UPDATE Patapievici: „Conducerea ICR isi va prezenta joi demisia.” (Agerpres)

„Misiunea Institutului Cultural Roman va consta doar in intarirea identitatii nationale a romanilor din afara granitelor, prin preambulul ordonantei de urgenta care a fost declarata constitutionala astazi si prin afirmatii ale celor care au fost la originea acestei schimbari, de exemplu ministrul Culturii, Hasotti”, a spus marti Patapievici, citat de Agerpres.

In opinia acestuia, desi numele ramane, institutia pe care a construit-o „a murit”.

Patapievici considera ca ‘aceasta schimbare a statutului ICR consta in transformarea lui intr-un soi de agentie nationala de propaganda’.

„Nimeni din afara, in afara de partenerii nostri si care ne considera partenerii nostri de incredere – Consiliul Britanic, Institutul Francez, Institutul Italian de Cultura, nimeni din strainatate nu va mai recunoaste in viitor ICR, institutia partenera pentru programele pe care noi le-am dezvoltat in ultimii sapte ani”, a spus Patapievici.

Patapievici a precizat ca cei din conducerea ICR raman „in acelasi cadru” si vor demisiona dupa „rezolvarea catorva chestiuni de gestiune punctuala, legata de reducerea severa a bugetului” institutului.

Ministerul Finantelor a informat ICR, printr-o adresa, ca vor fi operate o serie de modificari, incluzand reducerea bugetului institutului cu 14,5 milioane de lei, reprezentand mai mult de o treime. Ministerul a cerut, totodata, ICR sa se incadreze in restul sumei prevazute in bugetul aprobat la sfarsitul anului trecut, respectiv in 28,5 milioane de lei, urmand ca reducerea sa fie si operata, au precizat pentru Mediafax reprezentantii ICR.

Insa ICR a cheltuit sau angajat in proiecte aflate in derulare suma de 29 de milioane de lei, astfel ca, pana la sfarsitul acestui an, ar trebui sa functioneze cu minus 500.000 de lei, pentru a respecta cererea Ministerului Finanatelor.

Horia Patapievici a declarat, la sfarsitul lunii iunie, ca, daca Curtea Constitutionala va decide ca este constitutionala Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 27/ 2012, prin care ICR trece de la Presedintie in subordinea Senatului si este modificata misiunea institutului, intreaga conducere ICR isi va da demisia.

Prin actul normativ citat, plenul Senatului va numi atat conducerea operativa a institutului, cat si membrii consiliului de conducere.

Curtea Constitutionala a decis, marti, ca OUG nr. 27/ 2012 este constitutionala, respingand exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Avocatul Poporului.

Patapievici a declarat ca aspectul sesizat de Avocatul Poporului este cel al caracterului de urgenta, Curtea Constitutionala distingand intre decizia politica si caracterul de urgenta, pe care l-a considerat legitim.

Patapievici a subliniat ca, prin decizia Guvernului, nu este schimbata doar afilierea institutiei, care trece „de la autoritatea simbolica a presedintelui in subordinea efectiva a Senatului”, ci se modifica si misiunea ICR, care urmeaza sa se ocupe de „identitatea nationala a romanilor” de peste granite, asa cum este stipulat in preambulul OUG nr. 27/ 2012 si asa cum a precizat si ministrul Culturii, Puiu Hasotti.

Patapievici a mai spus ca ministrul a recunoscut ca scopul OUG nu era numai schimbarea subordonarii, ci si schimbarea misiunii, la respectarea careia ar putea veghea numai Senatul.e

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro