Sari direct la conținut

UPDATE Nivel record, considerat nesustenabil, pentru costurile de imprumut pe 10 ani ale Spaniei

HotNews.ro

Costurile de imprumut pe 10 ani ale Spaniei au crescut la cel mai ridicat nivel de cand tara este membra a zonei euro, dupa ce agentia Moody’s a hotarat miercuri retrogradarea ratingului si creditorii au cerut rate ale dobanzii mai ridicate, informeaza BBC.

Randamentele titlurilor de stat la 10 ani au crescut la 6,855% joi dimineata, un nivel pe care multi analisti il considera nesustenabil pe termen lung.

Acest lucru vine dupa anuntul agentiei de rating Moody’s, care a decis retrogradarea ratingului suveran al Spaniei la o treapta deasupra calificativului „junk”, si inaintea emisiunii de obligatiuni italiene programata pentru joi.

Pe parcursul weekendului trecut, Spania a semnat un acord de imprumut cu celelalte state din zona euro, in valoare de 100 de miliarde de euro, destinat sistemului bancar spaniol. Prin acest acord se spera calmarea temerilor de pe pietele financiare cu privire la stabilitatea bancilor spaniole si scaderea costurilor de imprumut ale Madridului.

Cu toate acestea, Moody’s a precizat ca planul zonei euro de ajutorare a bancilor spaniole va duce la o majorare a presiunii datoriei publice a statului.

Agentia de rating a redus calificativul asociat Spaniei de la A3 la Baa3 si a precizat ca aceasta poate suferi o noua retrogradare in urmatoarele trei luni.

Daca Spania va ajunge la ratingul „junk”, unii investitori pot fi fortati sa vanda titlurile spaniole detinute, adaugand o presiune suplimentara asupra randamentelor si impingand costurile Spaniei de finantare si mai mult.

Joi, Italia va testa increderea pietelor printr-o emisiune de titluri de 4,5 miliarde de euro.

In acelasi timp, Moody’s a redus si ratingul Ciprului cu doua trepte, de la Ba1 la Ba3.

Bancile cipriote au o expunere semnificativa la sistemul bancar cu probleme al Greciei. Cu toate acestea, este inca neclar daca guvernul cipriot va cauta un imprumut de la partenerii sai europeni sau se va uita catre Rusia, care deja i-a oferit un credit de 2,5 miliarde de euro in luna decembrie.

Imprumutul Italiei in valoare de 4,5 miliarde de euro pe termen mediu si lung a fost facut la randamente in crestere puternica, relateaza AFP.

Trezoreria Italiana a imprumutat 3 miliarde de euro in titluri pe trei ani la o rata a dobanzii de 5,30%, fata de 3,91% la ultima operatiune similiara desfasurata pe 14 mai.

De asemenea, pentru imprumuturile prin obligatiuni de stat pe termen lung, cu scadenta in 2019 (627 milioane de euro) si 2020 (873 milioane), Italia va plati rate ale dobanzii mai mari fata de pragul simbolic de 6 procente, de 6,10 si, respectiv, 6,13%.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro