Sari direct la conținut

UPDATE PNL a depus moțiunea de cenzură – calendarul, stabilit miercuri dimineață / Opoziția acuză PSD că împinge votul într-o zi nelucrătoare / Marcel Ciolacu: „Zilele sunt constituționale, credeam că e o urgență”

HotNews.ro
UPDATE PNL a depus moțiunea de cenzură – calendarul, stabilit miercuri dimineață / Opoziția acuză PSD că împinge votul într-o zi nelucrătoare / Marcel Ciolacu: „Zilele sunt constituționale, credeam că e o urgență”

PNL a depus moțiunea de cenzură, susținută de USR, UDMR, PMP, Pro România și ALDE. Textul a fost semnat de 237 de parlamentari. Birourile Permanente urmează să se reunească miercuri pentru a stabili calendarul, după ce inițial trebuia ca o decizie să se ia marți seară, însă nu a fost cvorum.

Opoziția acuză PSD că împinge votul într-o zi nelucrătoare, în condițiile în care moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.

„Nu a fost cvorumul îndeplinit pentru a lua hotărârile privind calendarul moțiunii. Mâine vom convoca din nou. Eu credeam că e o grabă de a scăpa de acest guvern, dar cele cinci partide de opoziție nu au venit”, a declarat președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, comentând că „este o mascaradă”. „Se joacă cu această moțiune. Dânșii nici nu participă să facem calendarul. Eu am înțeles că e o urgență și am zis că noi pesediștii să nu încurcăm”, a adăugat el ironic.

Întrebat de acuzațiile opoziției că se încearcă impunerea votului într-o zi nelucrătoare, Ciolacu a răspuns: „Zilele sunt constituționale, nu lucrătoare sau nelucrătoare”.

Anterior, prim-vicepreședintele liberalilor Raluca Turcan a susținut că PSD încearcă să șicaneze opoziția și să impună votarea moțiunii într-o zi nelucrătoare. „Intenționează, noaptea ca hoții, să impună citirea acestei moțiuni noaptea și să se voteze într-o zi nelucrătoare”, a spus Turcan.

Ea a susținut că PSD și Viorica Dăncilă „exercită presiuni uriașe asupra semnatarilor” moțiunii.

Parlamentarii PSD nu vor veni la vot

PSD a decis ca la votul moțiunii în plen parlamentarii săi să nu se prezinte. Deși inițial decizia oficială a PSD a fost ca parlamentarii partidului să stea în bănci, social-democrații au decis să nu riște. Aceștia se tem ca nemulțumiții de actuala conducere să nu producă surprize. Decizia este ca o parte din parlamentarii PSD sa vina doar sa se asigure cvorumul de sedință. Reamintim că 3 parlamentari PSD au părăsit partidul în ultima saptamâna și au si semnat motiunea de cezură.

Potrivit legii, moţiunea de cenzură iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor se prezintă birourilor permanente şi se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, în ziua în care aceasta a fost depusă. Moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii. Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.

Guvernul este demis dacă moțiunea de cenzură este adoptată prin votul a jumătate plus unu din numărul total al deputaților și senatorilor, respectiv 233 de parlamentari.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro