Sari direct la conținut

UPDATE Victor Ponta: Am cerut Curtii Constitutionale un cadru foarte clar pentru viitorul presedinte si viitorul prim-ministru privind participarea la CE

HotNews.ro

Premierul Victor Ponta a declarat ca a cerut Curtii Constitutionale sa stabileasca, pentru viitorul presedinte si viitorul prim-ministru, un cadru foarte clar de actiune privind participarea la CE, pentru evitarea altor conflicte, si sa impuna respectarea unei decizii deja emise de CC in acest sens, transmite Mediafax.

Premierul Victor Ponta a mers, miercuri, la Curtea Constitutionala pentru a-si sustine punctul de vedere in cazul sesizarii privind conflictul juridic de natura constitutionala dintre Executiv si Presedintie, referitor la reprezentarea Romaniei la Consiliul European din iunie.

El a declarat, la plecarea de la CC, ca exista o decizie de anul trecut a Curtii Constitutionale, cu numrul 449, privine relatia de cooperare in domeniul afacerilor europene, care stabileste ca puterea de apreciere a presedintelui nu este una nelimitata sau arbitrara, ci ca trebuie sa tina cont de anumite criterii obiective precum autoritatea cea mai bine pozitionata in raport de subiectul abordat, iar pozitia sa fie legitimata de un punct de vedere concordant cu cel al Parlamentului.

„Eu, inainte de a propune comisarul european, voi merge in Parlament. Daca presedintele merge si propune la Consiliul European sa luam portofoliul X pentru Ion Ionescu, eu nu o sa implementez acea decizie, ca nu imi este opozabila. Deci, daca eu sunt cel care trebuie sa desemnez comisarul, mi se pare normal sa fiu cel care participa la negocieri, ca altfel negociaza presedintele ceva ce trebuie sa fac eu, ceea ce sigur ca nu functioneaza”, a spus Ponta.

El a precizat astfel ca doreste ca judecatorii CC sa stabileasca foarte clar obligatia actorilor institutionali de a respecta aceasta decizie.

Curtea Constitutionala ia in discutie, miercuri, sesizarea formulata de premierul Victor Ponta in care solicita sa fie constatata existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Guvern si presedinte, sa se constate ca acest conflict este generat de actiunile concrete ale presedintelui prin care isi „aroga atributii si competente” care, potrivit Constitutiei, apartin Guvernului si sa stabileasca faptul ca presedintele trebuia sa-i delege prim-ministrului atributia de reprezentare a Romaniei la reuniunea Consiliului European din 26 iunie 2014.

Premierul Victor Ponta a transmis in 24 iunie Curtii Constitutionale scrisoarea in care il reclama pe presedintele Traian Basescu pentru faptul ca nu l-a lasat sa reprezinte Romania la reuniunea Consiliului European din iunie.

El a cerut Curtii sa constate ca presedintele trebuia sa delege prim-ministrului atributiile de reprezentare a tarii la reuniunea Consiliului European din iunie, cu argumentul ca problemele de pe agenda tineau in totalitate de atributiile Guvernului, si a aratat ca in Constitutie nu exista prevederi care sa confere „dreptul exclusiv” al presedintelui de a reprezenta Romania la astfel de reuniuni.

Primul ministru mai arata ca, potrivit jurisprudentei constante a Curtii Constitutionale, a fost stabilit ca un conflict juridic de natura constitutionala intre autoritati publice presupune acte sau actiuni concrete prin care o autoritate sau mai multe isi aroga puteri, atributii sau competente care, potrivit Constitutiei, apartin altor autoritati publice, ori omisiunea unor autoritati publice, constand in declinarea competentei sau in refuzul de a indeplini anumite acte care intra in obligatiile lor. Premierul invoca si un articol din Tratatul privind Uniunea Europeana,conform caruia statele membre sunt reprezentate in Consiliul European de sefii lor de stat sau de guvern si in Consiliu de guvernele lor care, la randul lor, raspund in mod democratic, fie in fata parlamentelor nationale, fie in fata cetatenilor lor.

Premierul Ponta declara atunci ca asteapta de la CC o decizie „de principiu”, care sa reglementeze pentru viitor problema reprezentarii tarii la Consiliul European.

„Este evident ca nu se va pronunta Curtea pana joi (26 inie, nr.). Eu vorbesc de o problema de principiu, faptul ca joi, la Consiliul European, este pe ordinea de zi un singur subiect, al programului si componentei Comisiei Europene 2014-2019. Conform legii din Romania si regulamentelor europene, decizia in totalitate privind comisarul european al Romaniei si programul politic tine de Guvern. Deci, presedintele se duce intr-un loc in care, si daca nu avea toate problemele pe care le are, oricum nu putea decat daca ma reprezenta pe mine. Eu astept o decizie a Curtii Constitutionale de principiu, pentru viitor, care sa reglementeze si sa evite in viitor orice fel de discutie”, a spus atunci Ponta.

El s-a referit si la „povestea cu sentimentalismul”, invocata de presedinte in legatura cu Republica Moldova, ca motiv al prezentei sale la reuniunea CE, aratand ca, de fapt, seful statului nu a facut nimic concret timp de zece ani pentru Moldova.

Presedintele Traian Basescu declara, in 23 iunie, ca va participa la Consiliul European din 26-27 iunie, avand in vedere obligatiile constitutionale, hotararea CC, dar si tematica reuniunii, careia, datorita experientei in probleme europene, ii va „face fata mult mai bine”.

Seful statului preciza ca i-a raspuns premierului Victor Ponta ca nu ii da mandat sa participe la Consiliul European din 26-27 iunie si ca va participa el. El a adaugat: „Am avut cu dansul o experienta, cand l-am trimis la Consiliul pe Energie si nu a putut sustine Nabucco”.

Seful statului s-a referit si la faptul ca premierul „s-a plans la Parlament ca nu i-a dat mandat de participare la Consiliu”. „Vreau sa fie foarte clar, presedintele Romaniei nu are nevoie, in mod legal, de mandat de la prim-ministru, nici macar nu poate functiona asa ierarhia in stat”, preciza Basescu.

El adauga ca, din practica de pana acum, a luat un punct de vedere de la Guvern, care este aprobat de premier.

Presedintele mai arata ca are un motiv sentimental pentru care doreste sa mearga la Consiliul European de la Bruxelles, anume vrea sa semneze Acordul de asociere cu Republica Moldova, fiind „al doilea politician”, dupa Guvernul moldovean, care a facut eforturi pentru aderare.

In iunie 2012, dupa ce Ministerul de Externe a transmis la Comisia Europeana componenta delegatiei Romaniei pentru reuniunea Consiliului European, care ii includea pe prim-ministrul Victor Ponta ca sef al delegatiei, ministrul Afacerilor Externe si ministrul Afacerilor Europene, nu si pe presedintele Traian Basescu, seful statului a sesizat Curtea Constitutionala cu privire la conflictul juridic de natura constitutionala privind reprezentarea Romaniei la Consiliul European.

Presedintele a atras atunci atentia ca participarea la Consiliul European fara mandat din partea sefului statului echivaleaza juridic cu o insusire a unei atributii constitutionale a presedintelui.

Anterior, Parlamentul adoptase o Declaratie in care arata ca Romania este reprezentata la Consiliul European din 28-29 iunie 2013 de catre primul-ministru.

Curtea Constitutionala a decis insa, cu majoritate de voturi, ca presedintele Romaniei participa la reuniunile Consiliului European, in calitate de sef al statului, aceasta atributie putand fi delegata de catre acesta, in mod expres, prim-ministrului.

La acel moment, premierul Victor Ponta a declarat ca va respecta in egala masura atat decizia Parlamentului, cat si hotararea Curtii Constitutionale in cazul participarii la reuniunile Consiliului European, adaugand insa ca „cea mai legitima” institutie este totusi Parlamentul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro