Sari direct la conținut

Urme de microplastice, descoperite în apropierea vârfului Muntelui Everest

HotNews.ro
Everest, Foto: Daniel Prudek | Dreamstime.com
Everest, Foto: Daniel Prudek | Dreamstime.com

Urme de microplastice au fost descoperite în apropierea vârfului Muntelui Everest, provenind probabil de la echipamentele sutelor de alpinişti care se înghesuie în fiecare an să ajungă pe „acoperişul lumii”, potrivit unui studiu publicat vineri, relatează AFP şi dpa, potrivit Agerpres.

Corturi în culori neon, unelte de alpinism abandonate, butelii de oxigen goale şi chiar excremente îngheţate s-au aflat mult timp pe pantele vârfului de 8.848 de metri, supranumit odată „cel mai înalt depozit de deşeuri din lume”.

Însă primul studiu asupra microplasticelor de pe Everest, realizat în 2019 de oameni de ştiinţă ca parte a unei expediţii a campaniei „Perpetual Planet” a National Geographic şi Rolex, arată că acestea se găsesc până la 8.840 de metri deasupra nivelului mării, în concentraţii mai mari decât în tabăra de la bază, situată la 5.364 de metri altitudine.

Rezultatele studiului au fost publicate vineri în revista de mediu „One Earth”.

„Probele (de gheaţă şi apă) colectate au arătat cantităţi semnificative de fibre de poliester, acril, nailon şi polipropilenă”, a scris într-un comunicat Imogen Napper, cercetătoare la Universitatea britanică din Plymouth şi unul dintre exploratorii cu o bursă din partea National Geographic.

„Am fost cu adevărat uimită să găsesc microplastice în fiecare dintre probele de zăpadă pe care le-am analizat”, a mai spus ea. „Muntele Everest este un loc pe care l-am considerat întotdeauna îndepărtat şi neatins”.

„Să ştim că noi poluăm chiar în apropierea vârfului celui mai înalt munte din lume este cu adevărat grăitor”, a adăugat ea.

Majoritatea hainelor folosite de alpinişti pe Everest sunt fabricate din ţesătură sintetică. La fabricarea corturilor, a corzilor de alpinism şi a altor echipamente se foloseşte, de asemenea, acest material.

„Credem cu tărie că aceste tipuri de obiecte constituie o sursă majoră de poluare, mai degrabă decât lucruri precum recipientele pentru alimente şi băuturi”, a adăugat cercetătoarea.

Studiul menţionează de asemenea posibilitatea ca microplasticele să fie aduse din alte părţi pe Everest de rafalele de vânt puternice din Himalaya.

Microplastice au fost găsite şi în cursuri de apă pe munte, însă în concentraţii mai mici decât cele găsite în zăpadă.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro