Sari direct la conținut

Ursula von der Leyen a anunțat la Chișinău o finanțare de 1,8 miliarde de euro pentru Republica Moldova. Sprijin pentru Maia Sandu înaintea alegerilor

HotNews.ro
Maia Sandu si Ursula von der Leyen, Foto: Andreea Alexandru / AP / Profimedia
Maia Sandu si Ursula von der Leyen, Foto: Andreea Alexandru / AP / Profimedia

Vizita șefei executivului european în Republica Moldova și anunțul privind noile măsuri de sprijin pentru Chișinău vin cu 10 zile înaintea primului tur al alegerilor prezidențiale, în care Maia Sandu este favorită, scriu Reuters și presa moldoveană.

420 de milioane de euro din asistența totală de 1,8 miliarde de euro, anunțată astăzi de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la Chișinău, sunt granturi nerambursabile, în timp ce restul sunt împrumuturi, a declarat vicepremiera pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, citată de Radiomoldova.md.

Fondurile vor fi alocate treptat pe parcursul următorilor trei ani, în funcție de îndeplinirea măsurilor stabilite în Planul de creștere pentru Republica Moldova, care urmează să fie definitivat până la sfârșitul acestui an.

„Asistența de 1,8 miliarde de euro are o componenta mare, semnificativă de granturi și o componentă semnificativă, inclusiv, de împrumuturi. Vor veni la o rată extrem de avantajoasă pentru Republica Moldova, care ne va putea ajuta să returnăm creditul din creșterea economică pe care o vom avea în următorii ani”.

Vicepremierul pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, a precizat că banii vor fi investiți în dezvoltarea Republicii Moldova, în următorii ani.

„O să vedem o transformare economică a statului în baza acestui suport financiar cu adevărat istoric, pentru că este cele mai mare ajutor anunțat de la Independența Republicii Moldova. (…) De la grădinițe, la școli, securitatea energetica, economie, crearea noilor locuri de muncă. Urmează ca pe parcursul următorilor 10 ani să ne dubleze economia Republicii Moldova. Zic să ne bucurăm de această zi, de aceste fonduri pe care le-am așteptat cu toții”.

Ursula von de Leyen a anunțat o serie de măsuri pentru sprijinirea Chișinăului.

„Vom investi 1,8 miliarde de euro în economia voastră în următorii trei ani și vom concentra aceste investiții pe domenii care vor genera creștere economică. Deja avem mult mai multe proiecte. Vom construi două spitale noi în Bălți și Cahul (…). Sprijinim eforturile de reforme pentru a moderniza economia”, a spus ea, potrivit cotidianului Ziarul de Gardă.

În același timp, șefa executivului european i-a îndemnat pe moldoveni să meargă la vot, la alegerile prezidențiale și referendumul din 20 octombrie.

„Încurajez cetățenii să fac uz de acest vot și să-și exprime votul. Nimeni nu poate interveni în această alegere. Eu cred că locul Republicii Moldova este în UE”, a spus von der Leyen.

Președinta Comisiei Europene a vorbit de asemenea despre reformele guvernului de la Chișinău.

„Ați înregistrat un progres remarcabil, ați reușit să inițiați reforme importante în domeniul justiției, ați intensificat lupta împotriva corupției și ați muncit asiduu, pentru a elimina oligarhii din economia și societatea dvs.”, a spus von der Leyen.

Maia Sandu a mulțumit UE pentru ajutorul primit în ultimii ani și a subliniat legăturile comerciale strânse dintre Republica Moldova și blocul comunitar.

„Peste 65% din produsele moldovenești ajung azi în UE. Ați fost alături de noi în cele mai complicate perioade, datorită sprijinul oferit de UE, sute de mii de familii din Moldova au beneficiat de compensații pentru energia electrică (…). UE a fost și este alături de noi, ajutându-ne să devenim mai puternici. Doar anul trecut, 30 de spitale din toată țara au primit generatoare din partea UE (…). UE reprezintă o familie a păcii și unității”, a spus Sandu, potrivit cotidianului moldovean.

Președinta Comisiei Europene s-a întâlnit cu Maia Sandu, joi dimineață la Chișinău.

„Dragă președintă Maia Sandu, este întotdeauna o plăcere să vin și să vă întâlnesc la Chișinău. Simt pulsul Europei bătând aici. Moldova a demonstrat de nenumărate ori cât de vibrant europeană este. Cred că locul țării dumneavoastră este în Uniunea noastră Europeană”, a scris von der Leyen pe X.

„Vizita subliniază relațiile tot mai apropiate dintre Chișinău și Bruxelles”

Președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen va vizita Republica Moldova joi pentru a discuta cu președinta Maia Sandu, într-un gest de sprijin înaintea alegerilor prezidențiale din 20 octombrie și a referendumului pentru UE.

„Vizita subliniază relațiile tot mai apropiate dintre Chișinău și Bruxelles”, a declarat președinția moldoveană.

Maia Sandu candidează pentru un al doilea mandat prezidențial în cadrul unor alegeri care au loc în paralel cu un referendum privind consacrarea aderării la UE ca „obiectiv strategic” în constituție.

Sandu, care a condamnat ferm invazia Rusiei în Ucraina vecină, a condus eforturile Moldovei de a adera la UE și speră să atingă acest obiecitv până în 2030, scrie Reuters. Republica Moldova a început în iunie negocierile oficiale pentru aderare, care se anunță a fi lungi și dificile.

Sondajele arată că Sandu este favorită la câștigarea alegerilor și are un avans confortabil față de ceilalți 10 candidați. Sondajele indică, de asemenea, faptul că majoritatea moldovenilor sprijină aderarea la Uniunea Europeană.

Relațiile Moldovei cu Rusia s-au deteriorat în ultimii ani. Guvernul pro-occidental de la Chișinău a acuzat Moscova că urmărește răsturnarea sa și că se amestecă în afacerile sale interne. De partea celaltă, Moscova a acuzat-o pe Sandu și echipa sa că alimentează „rusofobia”.

Autoritățile de la Chișinău au acuzat în mod repetat că Rusia s-a amestecat în alegeri, ceea ce Moscova neagă.

Parlamentul UE condamnă ingerința Rusiei în alegerile din Republica Moldova

Miercuri, deputații parlamentului European au adoptat o rezoluție prin care transmit un avertisment puternic împotriva încercărilor constante ale Rusiei de a deraia traiectoria europeană a Republicii Moldova, arată un comunicat oficial.

Rezoluția, adoptată cu 508 voturi pentru, 53 împotrivă și 104 abțineri, condamnă cu vehemență tentativele de ingerință și operațiunile hibride ale Rusiei, ce au devenit mai agresive în ajunul alegerilor prezidențiale și a referendumului constituțional din Republica Moldova, scrutine electorale ce vor avea loc pe 20 octombrie.

Europdeputații au scos în evidență rolul actorilor pro-ruși, inclusiv oligarhii moldoveni și grupul de presă Russia Today – companie finanțată de statul rus, în desfășurarea unor scheme de fraudare a voturilor, acțiuni cibernetice și război informațional.

Aceștia solicită statelor membre să se asigure că Republica Moldova beneficiază de toată asistența necesară pentru consolidarea instituțiilor, astfel încât țara să facă față amenințărilor hibride.

Acțiuni de destabilizare ale Rusiei în Republica Moldova

Potrivit deputaților, Serviciul de Securitate și Informații din Republica Moldova a declarat recent că Rusia a investit aproximativ 100 de milioane de euro pentru a submina procesul electoral, cu scopul de a-i convinge pe moldoveni să voteze împotriva aderării la Uniunea Europeană.

Pe 3 octombrie 2024, autoritățile moldovenești au descoperit o schemă de fraudă a votului la scară largă, finanțată de oligarhul fugar Ilan Șor, care a transferat 15 milioane de dolari către 130.000 de moldoveni, ca parte a unei operațiuni de mită electorală.

Condamnând aceste acțiuni, Parlamentul solicită Rusiei să respecte independența Republicii Moldova, să înceteze destabilizările și să retragă forțele militare de pe teritoriul țării. În plus, acesta reiterează apelurile anterioare pentru distrugerea tuturor munițiilor depozitate în comuna Cobasna, aflată în regiunea transnistreană.

INTERVIURILE HotNews.ro