Sari direct la conținut

Ursula von der Leyen, în fața unui vot pe muchie de cuțit, joi, pentru un nou mandat la șefia Comisiei Europene

HotNews.ro
Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, Foto: Kenzo TRIBOUILLARD / AFP / Profimedia
Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, Foto: Kenzo TRIBOUILLARD / AFP / Profimedia

Ursula von der Leyen caută joi susținerea europarlamentarilor pentru un nou mandat la șefia Comisiei Europene, iar votul ar putea să fie unul strâns, cred observatorii, în vreme ce politicienii din partidul lui von der Leyen își exprimă totuși încrederea că dispun de majoritatea necesară, scriu Reuters, Deutsche Welle și Politico.

Șefa Comisiei Europene, politiciana germană Ursula von der Leyen, a primit susținerea liderilor statelor membre pentru un nou mandat, după alegerile europarlamentare din 9 iunie, dar acum mai trebuie să depășească un obstacol major: votul din Parlamentul European de joi.

Ea a petrecut săptămâni întregi încercând să îi convingă pe europarlamentari. Dar cu o zi înainte de vot, miercuri, mulți spuneau că încă nu s-au decis dacă să o susțină sau nu, scrie Reuters.

Partidul Popular European (PPE) al lui von der Leyen are 188 de locuri în parlament, socialiștii și liberalii au 155, iar grupul liberal Renew are 75. Numărul însumat de locuri al celor trei partide majore care au asigurat majoritatea și în precedentul mandat ar trebui să fie suficient și de data aceasta pentru confirmarea lui von der Leyen.

Iar lucru acesta este subliniat și de liderii PPE.

„Nu sunt matematician, dar cred că, cu cele trei forțe de centru care o susțin pe Ursula von der Leyen și care fac parte dintr-un pachet de măsuri, avem numerele necesare”, a declarat săptămâna trecută purtătorul de cuvânt al PPE, Pedro Lopez.

Deutsche Welle a notat însă că politicienii și experții cu care a vorbit nu cred că procesul va fi la fel de simplu precum a sugerat Lopez. Și asta pentru că nu există nicio garanție că toată lumea din coaliție va vota pentru von der Leyen.

„Va fi (un vot) strâns”, a declarat Julien Hoez, un expert UE cu sediul la Bruxelles.

O lovitură cu o zi înaintea votului

Von der Leyen nu a fost ajutată de decizia Tribunalului Uniunii Europene de miercuri pe tema lipsei de transparență a Comisiei în privința contractelor pentru achiziția vaccinurilor COVID.

Instanța europeană a declarat că, în timpul pandemiei, Comisia Europeană nu a oferit publicului acces suficient la contractele de achiziție a vaccinurilor COVID-19, confirmând o contestație depusă de mai mulți europarlamentari împotriva modului în care executivul UE a gestionat aceste contracte.

Trecutul lui von der Leyen în ceea ce privește transparența și colaborarea între instituții rămâne un punct sensibil pentru mulți dintre deputații europeni de care va avea nevoie pentru a obține reconfirmarea, a observat miercuri Politico.

Voturi nesigure

Una dintre întrebări este dacă von der Leyen se poate baza într-adevăr pe toate voturile celor trei partide care o susțin, la nivel declarativ. Membrii Parlamentului European nu pot fi forțați să voteze pentru un candidat, iar votul este secret, ceea ce înseamnă că numărul dezertorilor ar putea fi mare.

Politico scrie că până la 15% dintre acești europarlamentari ar putea să nu voteze pentru un nou mandat al politicienei germane.

O altă întrebare este dacă parlamentarii din grupul politic condus de prim-ministra Italiei Giorgia Meloni vor vota pentru von der Leyen.

Înainte de alegerile europene de luna trecută, von der Leyen a deschis ușa către o alianță cu Meloni. Mișcarea i-a iritat însă pe unii din aliații săi, în special social-democrații, care au amenințat că își vor retrage sprijinul în cazul în care ea va înclina mai mult spre dreapta.

După alegeri, PPE a indicat că nu va exista un acord formal cu Meloni, dar există posibilitatea ca von der Leyen să ofere Italiei concesii privind politica de imigrație în discursul său de joi. Formularea unei astfel de promisiuni, precum și a conflictului din Gaza, vor fi monitorizate de socialiști, liberali și verzi, scrie Deutsche Welle.

Până în prezent, Meloni a exclus posibilitatea de a ordona trupelor sale din grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR) să o susțină pe von der Leyen. După ceea ce von der Leyen a descris drept o „oră intensă” de discuții cu grupul ECR, marți, încă nu era clar în ce direcție vor vota membrii acestui grup.

„Nu-mi pot imagina că am putea să o susținem pe Ursula von der Leyen”, a declarat pentru Reuters Adam Bielan, care îi conduce pe cei 18 deputați polonezi ai ECR, citând „deciziile greșite” privind migrația și schimbările climatice.

PPE spune că nu există o situație de criză

La Bruxelles, oficialii au precizat că nu există un plan B în cazul în care von der Leyen nu este confirmată în funcție.

În cazul în care aceasta nu obține joi cele 361 de voturi de care are nevoie în Parlamentul cu 720 de locuri, politica UE va fi din nou aruncată în haos și confuzie – într-un moment extrem de sensibil, scrie Politico.

De asemenea, blocarea lui von der Leyen ar putea crea un vid de conducere prin demolarea acordului privind funcțiile de conducere din UE și amânarea lansării noii Comisii Europene până în 2025.

Dar oficialii PPE au asigurat că nu există o criză.

Într-o postare pe Facebook, Siegfried Mureșan, vicepreședintele PPE, a infirmat existența unei situații de criză și a negat „zvonurile apărute în presa din România conform cărora ar fi existat o ședință de criză a Partidului Popular European”.

„Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, are sprijinul pentru un nou mandat din partea unei coaliții de partide proeuropene, sub conducerea Partidului Popular European, din care mai fac parte Socialiștii Europeni și Grupul Renew. De asemenea, vor veni voturi adiționale și de la alte grupuri politice, mai ales de la Grupul Verzilor”, a spus el.

În așteptarea deciziei Verzilor

Verzii ar putea deține într-adevăr cheia votului. Grupul ar putea oferi voturile de care von der Leyen are nevoie fără ca aceasta să fie nevoită să facă o înțelegere cu Meloni și să mențină intact echilibrul dintre forțele de centru-dreapta și centru-stânga și cele progresiste.

Potrivit Deutsche Welle, von der Leyen i-a asigurat pe membrii Partidului Verzilor că este hotărâtă să urmărească obiectivul de emisii nete zero până în 2050, stabilit în Acordul european pentru mediu, deși a adăugat că planul ar putea necesita ajustări.

Oficial, cei 53 de deputați ecologiști și alții din europarlament au declarat că nu vor decide dacă o vor sprijini pe von der Leyen până când aceasta nu va dezvălui ce concesii oferă, într-un discurs în care își va prezenta planurile, joi.

În același timp însă, un argument luat în calcul joi ar putea fi acela că blocarea lui von der Leyen ar oferi un imbold euroscepticilor și extremei-drepte.

„(Un vot împotrivă) ar fi văzut ca o victorie, în special pentru extrema dreaptă”, a declarat deputatul PPE Sean Kelly, care intenționează să o susțină, potrivit Reuters.

„Dacă există o linie roșie, atunci aceasta este menținerea extremei drepte afară”, a declarat și un politician ecologist care a vorbit cu Deutsche Welle sub rezerva anonimatului.

INTERVIURILE HotNews.ro