Sari direct la conținut

O instanță UE critică Comisia Europeană pentru lipsa de transparență pe tema contractelor privind vaccinul Covid, o lovitură pentru von der Leyen

HotNews.ro
Ursula von der Leyen, Foto: Kenzo Tribouillard / AFP / Profimedia Images
Ursula von der Leyen, Foto: Kenzo Tribouillard / AFP / Profimedia Images

Comisia Europeană nu a oferit publicului „un acces suficient de larg” la contractele privind vaccinurile Covid-19, a decis miercuri o instanță a UE – cu o zi înainte de votul decisiv pentru confirmarea Ursulei von der Leyen la șefia Comisiei, scrie Politico.

Tribunalul Uniunii Europene a hotărât miercuri că decizia Comisiei de a secretiza secțiuni ale contractelor privind vaccinurile COVID conținea „nereguli”.

Instanța europeană a declarat că, în timpul pandemiei, Comisia Europeană nu a oferit publicului acces suficient la contractele de achiziție a vaccinurilor COVID-19, confirmând o contestație depusă de mai mulți europarlamentari împotriva modului în care executivul UE a gestionat aceste contracte.

Instanța a constatat de asemenea că executivul european nu a demonstrat că un acces mai larg la contracte ar submina interesele comerciale ale companiilor farmaceutice.

Hotărârea mult așteptată vine cu o zi înainte de momentul decisiv în care Ursula von der Leyen va ține un discurs, joi, pentru a-i asigura pe europarlamentari, în special pe cei care nu au încredere în ea, că poate conduce Comisia pentru un nou mandat.

Von der Leyen trebuie să obțină sprijinul a 361 de deputați pentru a fi reconfirmată în funcția de președinte. În prezent, marjele par reduse, scrie Politico.

Cele trei grupuri centriste pe care von der Leyen s-a bazat în 2019 – propriul său Partid Popular European, Socialiștii și Democrații și Renew – i-ar putea oferi, din punct de vedere tehnic, o majoritate, dar numai dacă toți acești eurodeputați votează pentru ea în cadrul votului secret.

Trecutul lui von der Leyen în ceea ce privește transparența și colaborarea între instituții rămâne un punct sensibil pentru mulți dintre deputații europeni de care va avea nevoie pentru a obține reconfirmarea.

În realitate, von der Leyen va trebui probabil să se bazeze pe sprijinul unui alt grup: poate al Verzilor. Și aici ar putea avea însă probleme, scrie Politico.

Cazul judecat de tribunal a fost înaintat de un grup de deputați europeni din partea Verzilor, care au depus cereri pentru a avea acces la contractele achiziției de vaccinuri și la anumite documente conexe pentru a înțelege acordul dintre Comisie și producătorii de vaccinuri Covid-19 în 2021.

Comisia a fost de acord doar să ofere acces parțial la anumite contracte, argumentând că unele secțiuni au fost secretizate pentru a proteja interesele comerciale sau pentru chestiuni de confidențialitate.

Deputații europeni au acționat apoi Comisia în instanță din cauza refuzului.

INTERVIURILE HotNews.ro