Sari direct la conținut

USR acuză PNL și PSD că blochează în Parlament demersurile pentru organizarea referendumului „Fără penali”

HotNews.ro
Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

PSD și PNL încearcă să blocheze referendumul „Fără penali”, care ar putea avea loc pe 24 noiembrie odată cu primul tur al alegerilor prezidențiale, acuză USR. Partidul a susținut că au cerut în Comitetul Liderilor din Senat dezbaterea inițiativei cetățenești, însă propunerea lor a fost respinsă.

„Fără penali în funcții publice” este un proiect al USR care are la bază o inițiativă cetățenească, semnată de aproape un milion de români, care are ca scop interzicerea cetățenilor condamnați definitiv să mai ocupe funcții publice.

„Asistăm la o sfidare gravă și inacceptabilă a voinței românilor din partea PSD și PNL. Acești politicieni încearcă, prin proceduri parlamentare absurde, să blocheze inițiativa cetățenească <<Fără penali în funcțiile publice>>. Este o dovadă clară că Ciolacu și Ciucă au alte interese meschine”, a declarat luni senatorul USR Narcis Mircescu, citat într-un comunicat.

Președinta Comisiei de Constituționalitate, Simona Spătaru, a acuzat că PSD și PNL au boicotat ședințele în care urmau să discute despre referendum. 

„PSD si PNL efectiv nu s-au prezentat la ședința Comisiei juridice. Ei au refuzat, practic, să dea un raport acestei inițiative pentru a bloca un vot în plen. Se folosesc de astfel de tertipuri de peste patru ani, ignorând respectarea voinței poporului de revizuire a Constituției”, a declarat Spătaru.

Ea a adăugat că „Ciolacu și Ciucă nu vor să curețe politica de sforari și păpușari, de cei care controlează ca banul public să ajungă la firmele și grupurile de interese agreate de partidele lor”.

INTERVIURILE HotNews.ro