Sari direct la conținut

USR: Guvernul „Zero barat față de profesori” mărește cu 10% salariile celor din administrație de la 1 iunie

HotNews.ro
Cătălin Drulă, președintele USR, Foto: AGERPRES
Cătălin Drulă, președintele USR, Foto: AGERPRES

​USR acuză Guvernul că nu dă bani profesorilor, însă are fonduri de măriri salariale pentru funcționarii din administrație.

„Am ascultat stupefiat declarațiile lui Ciucă și Ciolacu. Sunt niște conducători complet rupți de realitate. De cinci luni de zile, nu vorbesc decât despre funcții, nu vorbesc decât despre această rotativă, cine ce minister prinde, mai rămâne Grindeanu, ce se întâmplă cu Bode, care este viitorul politic al domnului Ciucă. Acestea au fost prioritățile dumnealor, despre care se vorbește de cinci luni de zile”, a declarat preșeintele USR, Cătălin Drulă.

Președintele USR reia apelul către Ciolacu și Ciucă pentru a vota, luni, în Parlament, creșterea salariilor profesorilor și desființarea pensiilor speciale, dacă le pasă cu adevărat de problemele oamenilor, nu de negocierile politice.

USR susține că ordonanța de urgență pe care o adoptă astăzi Guvernul Ciucă nu doar că este foarte departe de doleanțele profesorilor aflați în grevă generală, dar reprezintă și o sfidare adusă acestora: funcționarii din administrație vor primi, de-a valma, o majorare a salariilor cu aproape 10%.

„Guvernul „Zero barat față de profesori” mărește cu 10% salariile celor din administrație, de la 1 iunie. Că tot spun PSD și PNL că nu au bani pentru profesori. Ce trebuia să fie o salarizare unitară s-a dus la vale prin intervenții politice. Sunt zeci de derogări și prorogări pentru multe categorii bugetare. Unii se raportează la salariul minim din 2021, alții au sărit direct la 2022. Iar pentru alții s-a făcut o schemă de completare a diferențelor rezultate dintre salariul minim din 2022 și cel din 2018, prin alocarea a unui sfert din diferență în fiecare an. Așa trebuia să fie pentru profesori, dar nu s-a aplicat. Guvernul PSD-PNL colcăie de ipocrizie și demonstrează, încă o dată, că pentru unii este mumă, pentru alții ciumă”, afirmă deputatul USR Alin Apostol, membru în Comisia pentru administrație.

Ministerul Muncii a transmis, vineri, printr-un comunicat de presă, că salariile din administraţia publică cresc, de la 1 iunie, la nivelul stabilit pentru anul 2022 prin legea salarizării unitare în sectorul public.

„Executivul a aprobat un proiect de ordonanţă de urgenţă care completează Articolul I din O.U.G. nr.168/2022 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative. Astfel, începând cu data de 1 iunie 2023, salariile de bază ale personalului care ocupă funcţiile prevăzute la Anexa nr. VIII – Familia ocupaţională de funcţii bugetare „ADMINISTRAŢIE” din Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, se stabilesc la nivelul salariilor de bază prevăzute de această lege pentru anul 2022”, anunţă Ministerul Muncii.

Potrivit sursei citate, având în vedere constrângerile fiscal-bugetare din anul 2023, s-a optat într-o primă fază pentru stabilirea salariilor de bază prevăzute de lege la nivelul anului 2022 pentru personalul încadrat conform Anexei nr.VIII la Legea-cadru, deoarece categoriile de personal prevăzute în această anexă se regăsesc în toate domeniile de activitate bugetară, de exemplu TESA din sănătate şi personalul nedidactic din învăţământ.

„Prin urmare, de prevederile acestei ordonanţe de urgenţă a Guvernului beneficiază şi celelalte domenii de activitate bugetară, având în vedere că personalul încadrat pe funcţii comune, cât şi pe cele din alte unităţi de subordonare centrală şi locală au salarizarea reglementată în această anexă. Măsura era necesară pentru evitarea apariţiei unor noi dezechilibre în sectorul bugetar, în contextul elaborării unei noi legi a salarizării, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, act normativ care vizează eliminarea inechităţilor şi instituirea unui sistem de stimulare a performanţei”, a mai transmis ministerul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro