Utile: Alimente care va ajuta sa aveti un somn usor; In diabet, consumul de peste previne insuficienta renala; Fixativul folosit de gravide dauneaza sanatatii copilului, iar sefii incapabili te imbolnavesc de inima
Alimente care va ajuta sa aveti un somn usor. Pentru cina sunt eficiente produsele lactate, cerealele si fructele parfumate, care contin hormoni ai somnului. Un pahar de lapte cald, o portie de gris sau orez cu lapte ori putina branza de casa ar fi cele mai potrivite alegeri pentru masa de seara, spun medicii nutritionisti. Cerealele, carnea fiarta de pui, de curcan ori de peste sunt si ele o varianta convenabila. Toate acestea contin triptofan, o substanta care induce somnul. „Este un aminoacid care poate fi primit doar din alimentatie“, explica medicul nutritionist Andreea Tocan de la Centrul de Diabet din Cluj-Napoca. Evitati in schimb cartofii prajiti, aripioarele picante de pui si legumele mai greu de digerat, cum sunt varza, castravetii ori ridichile, scrie EVZ.
Sefii incapabili te imbolnavesc de inima. Managerii sunt un factor de risc important in aparitia bolilor cardiace, arata BBC News. Peste 17,5 milioane de oameni mor, anual, din cauza bolilor cardiace. Managerii incompetenti contribuie si ei la acest fenomen, arata un studiu suedez. Pentru a ajunge la concluzia ca exista o legatura directa intre un sef incompetent si riscul de infarct sau de alte boli cardiace, cercetatorii de la Institutul Karolinska si de la Universitatea din Stockholm, Suedia, au efectuat un studiu amplu pe parcursul a 10 ani, noteaza Adevarul.
Cancerul de piele, diagnosticat in doar 20 de secunde. Un aparat mic, care incape in buzunar si poate diagnostica in doar 20 de secunde cancerul de piele, inlocuind clasica biopsie, va fi disponibil in Marea Britanie in 2010, la pretul de 500 de lire, informeaza presa britanica de specialitate. Aparatul detecteaza cancerul folosind un complex tehnic numit Optical Transfer Diagnosis. Practic, principiul de functionare a aparatului se bazeaza pe faptul ca o tumoare aflata in crestere are nevoie de mai mult sange pentu a se „hrani”, informeaza Romania Libera.
Gulia combate infectiile virale. Aceasta leguma de toamna asigura organismului o cantitate mare de vitamina C, benefica pentru sanatatea oaselor, a dintilor si a gingiilor. Gulia protejeaza organismul impotriva infectiilor virale si accelereaza cicatrizarea ranilor. In compozitia guliei, se remarca si vitamina B6, care stimuleaza imunitatea. Nutritionistul Eugen Giurgiu recomanda gulia in salate si preparate putin procesate pentru ca mineralele pe care le contine (calciu, fosfor, potasiu, magneziu, mangan si cupru) sa nu se deterioreze. Deoarece are un aport caloric redus (27 de calorii la suta de grame), gulia este indicata in curele de slabire, informeaza Adevarul.
In diabet, consumul de peste previne insuficienta renala. Consumul regulat de peste contribuie la prevenirea instalarii insuficientei renale la persoanele care sufera de diabet, potrivit unui studiu efectuat la scara larga in Marea Britanie, publicat in American Journal of Kidney Diseases. Desi persoanelor care sufera de diabet li se recomanda limitarea cantitatii de proteine pentru a preveni deteriorarea rinichilor, un studiu recent a scos la iveala faptul ca nu cantitatea, ci calitatea proteinelor este importanta, scrie Romania Libera.
Fixativul folosit de gravide dauneaza sanatatii copilului. Fixativul folosit de femeile insarcinate dauneaza fertilitatii, in cazul in care acestea vor aduce pe lume baieti, sustin cercetatorii de la Colegiul Imperial din Londra. Specialistii mentioneaza ca fixativul contine anumite substante care duc la dereglarile de hormoni ale embrionului. Totodata, studiul arata ca aceste efecte se vor vedea in timp. Oamenii de stiinta precizeaza ca folosirea unui astfel de produs reduce calitatea spermei cu aproximativ 35 la suta atunci cand baietii ajung la maturitate. Specialistii sustin ca femeile cele mai afectate de aceste produse sunt coafezele si cele care lucreaza la fabricarea fixativului, pentru ca sunt mereu in preajma acestuia. „Acest studiu este abia la inceput si vom avea nevoie de mai multe cercetari pentru a intelege exact care substante afecteaza fertilitatea embrionului mascul”, spune prof. Paul Elliott, coordonatorul studiului, citat de Gandul.