Sari direct la conținut

„Vă puteți imagina reacția Occidentului dacă acest lucru s-ar fi întâmplat în Ucraina?”. Problemele de pe front bat scurgerile de informații de la Pentagon

HotNews.ro
Soldați ucraineni în apropiere de Bahmut, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Soldați ucraineni în apropiere de Bahmut, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Documentele Pentagonului, divulgate de Jack Teixeira, care a fost arestat în SUA, au ieșit în spațiul public internațional într-un moment în care Kievul pregătește o contraofensivă. După scurgerea masivă de informații, mnisterul ucrainean al Apărării a cerut să nu se mai discute despre planul pus la cale împotriva rușilor, în timp ce un oficial de rang înalt spune că o problemă mai mare este pe câmpul de luptă, notează serviciul rusesc al BBC.

În documentele scurse de la Pentagon sunt detalii, în principal, despre ajutorul militar din partea țărilor occidentale, inclusiv livrări de arme și pregătire militară. Dar există acolo și dezvăluiri despre evaluări sumbre ale războiului de către oficiali din SUA, despre care nu au vorbit în public.

Momentul acestor scurgeri de informații nu este bun pentru Kiev deoarece armata ucraineană va lansa o contraofensivă în următoarele săptămâni, un pas decisiv într-un război care durează de un an și două luni și a făcut zeci de mii de victime.

Nivelul de anxietate este atât de ridicat încât Ministerul Apărării a cerut să nu mai discute despre planurile de ofensivă.

Un document citat de Washington Post spune că armata ucraineană are probleme în acumularea de trupe, echipamente și muniții, iar contraofensiva sa ar putea să nu-și atingă obiectivele inițiale. Documentul notează, de asemenea, că în teritoriile ocupate de Rusia se pot obține doar câștiguri teritoriale marginale.

Scurgerile de informații nu afectează relații Kiev-Washington

Un oficial ucrainean de rang înalt a declarat pentru BBC, sub rezerva anonimatului, că problemele cu care se confruntă armata sunt cunoscute de mult timp și chiar dacă au fost făcute publice, acest lucru nu ar afecta relațiile cu SUA.

„(Scurgerile de informații) nu sunt principala problemă. Problema este ceea ce se întâmplă pe linia frontului”, a declarat acesta.

Decizia de a furniza arme nu înseamnă că acestea vor merge imediat pe linia frontului. Este nevoie de săptămâni, uneori de luni, subliniază BBC.

Președintele ucrainean Volodmir Zelenski vorbește deschis de luni de zile despre lipsa munițiilor și a armelor. Alți oficiali ucraineni s-au plâns în mod repetat de întârzierile în livrarea ajutorului promis de țările occidentale, în timp ce armata ucraineană are probleme în mobilizarea de noi trupe.

Succesele teritoriale majore ale Ucrainei pe câmpul de luptă vor ridica, fără îndoială, moralul trupelor și pot încuraja, de asemenea, eforturile de a obține sprijin militar suplimentar. Iar un eșec ar putea duce la presiuni asupra Kievului pentru a se gândi la negocieri cu Moscova.

Scurgerile de informații de la Pentagon, relatate prea puțin în presa ucraineană

Puțini oficiali ucraineni au reacționat în mod public la scurgerile de informații, iar dezvăluirile din presa internațională nu au beneficiat de o acoperire extinsă în mass-media ucrainene.

Oleksii Danilov, șeful Consiliului ucrainean pentru Securitate Națională și Apărare, a declarat că scurgerile de informații nu au avut niciun impact asupra planurilor militare, deoarece „totul va fi decis în ultimul moment”.

„Toate speculațiile cu privire la planurile armatei ucrainene”, a declarat el, „în special în ceea ce privește un contraatac”, sunt complet nefondate.

După scurgerea masivă de informații, oficialii administrației Biden au încercat să-i asigure pe aliații lor de la Kiev de un sprijin neclintit.

BBC menționează că în scurgerile de informații nu există încă nimic despre planurile Ucrainei pentru mult discutata contraofensivă.

Documentele, datate în februarie și martie, dezvăluie calendarul de pregătire a brigăzilor armatei ucrainene, oferă detalii despre tancurile, transportoarele blindate de trupe și piesele de artilerie furnizate de țările occidentale și exprimă temeri că Kievul ar putea rămâne fără rachete esențiale pentru un sistem vital de apărare aeriană în luna mai.

Schimbări puține pe linia frontului

Linia frontului s-a schimbat puțin de când Ucraina a recucerit Hersonul în noiembrie, iar aproape o cincime din țară rămâne ocupată. O mare parte din luptele recente au avut loc în est, în principal în jurul Bahmut, unde luni de confruntări au dus la distrugerea unei mari părți a orașului și la pierderi grele de ambele părți.

Imaginile din satelit din sud arată că forțele rusești își consolidează pozițiile, inclusiv în zonele din jurul orașului Melitopol, pe care mulți îl consideră principalul punct de concentrare a unei contraofensive ucrainene.

Între timp, în Rusia, ministrul adjunct de externe a sugerat că documentele apărute online ar putea fi o scurgere deliberată din partea SUA, menită să inducă Moscova în eroare în cadrul unui „război hibrid”.

Principalul suspect, Jack Teixeira, un membru al unității de informații a Gărzii Naționale Aeriene a SUA din Massachusetts, este acuzat de însușirea și păstrarea neautorizată a unor documente clasificate și de stocarea și transmiterea neautorizată a unor informații privind apărarea națională.

Un oficial ucrainean de rang înalt, care a vorbit sub anonimat, a calificat drept o nebunie” faptul că angajați de rang atât de mic au acces la astfel de informații clasificate.

„Vă puteți imagina reacția partenerilor noștri occidentali dacă acest lucru s-ar fi întâmplat în Ucraina?”, a spus el.

Urmărește ultimele evoluții din a 417-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro