Sari direct la conținut

Vaccin anti-Covid-19: Patru țări europene semnează un acord care garantează 300 de milioane de doze

HotNews.ro
Vaccin Covid-19, Foto: Igor Golovniov/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia
Vaccin Covid-19, Foto: Igor Golovniov/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Germania, Franța, Italia și Olanda au semnat un acord cu grupul farmaceutic AstraZeneca pentru a garanta furnizarea în UE a 300 de milioane de doze ale unui eventual vaccin contra coronavirusului, scrie ziarul Le Soir, citat de Rador.

Cele patru țări au semnat un acord cu grupul, născut în 1999 din fuziunea companiei suedeze Astra și a celei britanice Zeneca, ce prevede aprovizionarea tuturor țărilor membre ale Uniunii Europene de îndată ce un vaccin contra Covid-19 va fi descoperit, a informat ministrul german al sănătății în acest weekend.

Grupul farmaceutic a estimat sâmbătă într-un comunicat că numărul de doze ar putea merge până la 400 de milioane. Dezvoltarea unui vaccin ar putea fi încheiată cu succes până la sfârșitul anului, au precizat pentru AFP surse guvernamentale germane.

Dozele “trebuie distribuite tuturor statelor membre care vor să participe, în funcție de dimensiuni și de populație”, potrivit ministerului. “Pentru ca vaccinurile să fie disponibile în număr mare foarte repede după eventuala lor aprobare în acest an sau anul viitor, capacitățile de producție trebuie să fie garantate prin contract de pe acum”, a arătat acesta.

“Acțiunea rapidă și coordonată a unui grup de state membre” va fi în beneficiul “tuturor cetățenilor UE”, s-a bucurat sâmbătă ministrul german al sănătății, Jens Spahn.

Comisia Europeană a susținut vineri pe lângă țările din UE ideea de a se grupa pentru a garanta un succes privilegiat unui viitor vaccin. Ea pledează în special pentru încheierea unor contracte de cumpărare anticipate.

În contextul în care laboratoarele încearcă să găsească un vaccin într-un timp record – 12-18 luni, față de mai mulți ani în vremuri normale –, aceste avansuri la plăţi le-ar permite să investească în capacitățile de producție în timp ce testele clinice pe oameni nu sunt încă finalizate.

Acest angajament le-ar da dreptul statelor membre să cumpere un anumit număr de doze la un anumit preț odată ce vaccinul va fi disponibil, în contrapartidă cu riscul asumat în materie de investiții.

Principalele grupuri farmaceutice sunt angajate într-o cursă pentru dezvoltarea unui vaccin contra coronavirusului, care a făcut până acum peste 417.000 de morți și a infectat peste 7,4 milioane de persoane în lume.

AstraZeneca a anunțat vineri că așteaptă în septembrie rezultate privind eficacitatea vaccinului contra noului coronavirus la care lucrează împreună cu Universitatea Oxford. Se fac teste în Marea Britanie, precum și în Brazilia, devenită epicentrul pandemiei.

În total, vreo zece lucrări pe diferite vaccinuri au ajuns în stadiul testelor clinice în lume.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro