Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 1199: Atac aerian asupra Kievului, cel puțin 4 morți și 20 de răniți / Atac aerian masiv și în mai multe regiuni rusești, ucrainenii spun că au lovit alte aeroporturi militare

HotNews.ro
LIVE Război în Ucraina, ziua 1199: Atac aerian asupra Kievului, cel puțin 4 morți și 20 de răniți / Atac aerian masiv și în mai multe regiuni rusești, ucrainenii spun că au lovit alte aeroporturi militare
Atac aerian rusesc asupra Kievului, 6 iunie 2025. Foto: Evgeniy Maloletka / AP / Profimedia

Rusia a lansat peste noapte un val de rachete și drone asupra capitalei ucrainene, ucigând patru persoane, au declarat oficialii ucraineni, în timp ce explozii puternice s-au auzit în tot orașul, potrivit Reuters. Atacul a venit după ce președintele rus Vladimir Putin a transmis un avertisment prin intermediul liderului american Donald Trump, că Moscova va reacționa după ce drone ucrainene au distrus mai multe avioane strategice inamice după lovituri desfășurate adânc în interiorul Rusiei.

Evoluțiile de vineri, ziua 1199 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

Rusia va avea nevoie de ani întregi pentru a înlocui bombardierele strategice care au fost lovite de către dronele ucrainene anul trecut, punând presiune și mai mare pe un program de modernizare deja aflat în întârziere, susțin experți occidentali în aviație, citați de Reuters.

Înlocuirea acestor avioane va fi problematică întrucât sunt modele concepute în epoca sovietică și au ieșit din producție de mai multe decenii, deși avioanele existente au fost îmbunătățite de-a lungul anilor, a spus Douglas Barrie, un expert în domeniul aerospațial la Institutul International de Studii Strategice din Londra.

Barrie a spus că eventuala producere a altora noi este foarte improbabilă. În plus, sancțiunile occidentale împotriva Rusiei au fost țintite pentru a restricționa importul de componente precum microprocesoarele care sunt vitale sistemelor de avionică, deși Moscova a avut un oarecare succes în a găsi surse alternative.

Garda Naţională a Rusiei a anunţat vineri că a împuşcat mortal un bărbat care pregătea lansarea unor drone purtătoare de grenade către o bază militară, relatează agenţiile AFP şi EFE, citate de Agerpres.

Bărbatul ucis încerca să atace o bază militară în regiunea Riazan, la sud-est de Moscova, el „a opus rezistenţă armată şi a fost neutralizat”, potrivit Gărzii Naţionale ruse, care adaugă că un pistol şi două drone echipate cu grenade şi pregătite de lansare au fost găsite la faţa locului.

În acest timp, antiaeriana rusă a doborât vineri după-amiază în regiunea Moscovei trei drone ucrainene, a declarat primarul capitalei ruse, Serghei Sobianin. De asemenea, agenţia aeronautică rusă Rosaviația a anunţat închiderea temporară, din motive de securitate, a aeroporturilor Domodedovo şi Jukovski, ambele situate la sud de Moscova.

Europa este capabilă să susţină rezistenţa Ucrainei împotriva Rusiei chiar dacă SUA ar decide să înceteze complet sprijinul militar acordat Kievului, a declarat vineri pentru Reuters generalul-maior Christian Freuding, responsabil cu coordonarea livrărilor de arme ale Germaniei, transmite Agerpres.

Membrii europeni din NATO, plus Canada, au depăşit deja valoarea estimată de 20 de miliarde de dolari a ajutorului militar acordat anul trecut de SUA Kievului, ceea ce a reprezentat circa 60% din cheltuielile totale, a indicat generalul Freuding.

Unii legiuitori americani nu înţeleg amploarea campaniei de reînarmare a Rusiei, a declarat vineri cancelarul german Friedrich Merz, la o zi după ce a purtat discuţii cu preşedintele SUA, Donald Trump, la Casa Albă, relatează Reuters.

„M-am întâlnit cu unii senatori la Capitoliu şi le-am spus să se uite la reînarmarea pe care o face Rusia”, a spus Merz într-o conferinţă cu oameni de afaceri la Berlin.

Este clar că nu au nicio idee despre ce se întâmplă acolo în prezent”, a remarcat el, fără a preciza cu care dintre senatori s-a întâlnit.

Rusia este pregătită să utilizeze combustibilul nuclear furnizat de SUA, stocat în prezent la centrala nucleară de la Zaporojie din Ucraina, sau să îl retragă în totalitate și să îl returneze SUA, a declarat vineri un oficial rus din domeniul nuclear.

Alexei Likhachev, șeful companiei nucleare de stat ruse Rosatom, a spus că Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) ar putea acționa ca mediator pentru a rezolva această problemă.

Șeful AIEA, Rafael Grossi, a afirmat într-o intervenție televizată după întâlnirea cu Likhachev că agenția ONU este pregătită să joace rolul de mediator. (Reuters)

Unii congresmeni americani nu înțeleg amploarea campaniei de reînarmare a Rusiei, a declarat vineri cancelarul german Friedrich Merz, la o zi după ce a purtat discuții cu Donald Trump la Casa Albă.

„M-am întâlnit cu câțiva senatori pe Dealul Capitoliului și le-am spus să se uite la reînarmarea pe care o desfășoară Rusia”, a declarat Merz la o conferință de afaceri la Berlin.

„Este clar că nu au nicio idee despre ce se întâmplă acolo în acest moment”, a spus el, fără a da numele senatorilor respectivi.

Rusia a trecut la un regim de producție non-stop în fabricile de apărare de la începutul invaziei sale în Ucraina și a semnat acorduri de armament cu Coreea de Nord și Iran, determinând oficialii europeni să avertizeze că Moscova ar putea fi în curând în măsură să atace teritoriul NATO.

Răspunsul Rusiei la „atacurile teroriste ale Kievului”: Un roi de peste 450 de drone și rachete / Moscova susține ca de obicei că „toate țintele au fost lovite”, Ucraina are alt bilanț.

Rusia a lansat peste noapte un număr de 452 de drone și rachete, au anunțat vineri forțele aeriene ucrainene, iar ministerul apărării de la Moscova a spus că forțele sale au desfășurat o „lovitură masivă” contra instalațiilor militare din Ucraina ca răspuns la „atacurile teroriste ale Kievului de noaptea trecută”.

Uniunea Europeană și Ucraina negociază un nou acord care va stabili cote de import pentru produsele agricole din Ucraina undeva „între” nivelurile actuale și scutirile temporare acordate după invazia Rusiei din 2022, a declarat comisarul european pentru agricultură pentru Reuters.

UE a renunțat temporar la taxe și cote pentru produsele agricole în iunie 2022, după invazia pe scară largă a Rusiei, pentru a ajuta Ucraina să compenseze costurile mai mari ale exporturilor sale, după ce Rusia a pus în pericol rutele sale tradiționale de transport maritim din Marea Neagră.

Aceste suspendări de taxe au expirat joi. UE și Ucraina au revenit vineri la regimul de cote comerciale dinainte de război, în timp ce cele două părți negociază un nou acord pe termen lung, în care Bruxelles încearcă să găsească un echilibru între sprijinirea Ucrainei în războiul cu Rusia și luarea în considerare a preocupărilor fermierilor europeni cu privire la importurile ucrainene mai ieftine.

„Se va negocia ceva între cotele prevăzute în DCFTA existent și măsurile comerciale autonome, volumele care au fost exportate acolo”, a declarat joi comisarul european pentru agricultură, Christophe Hansen, într-un interviu acordat Reuters.

DCFTA se referă la acordul comercial dinainte de război dintre Ucraina și UE. „Măsurile comerciale autonome” ale UE au suspendat temporar cotele pentru importurile ucrainene începând cu 2022.

Rușii riscă închisoarea dacă dau un popular examen internațional de limba engleză. „Organizația este nedorită”.

Postul rusesc Russia Today, controlat de stat, avertizează cetățenii că pot fi trași la răspundere penală pentru susținerea examenului internațional de limba engleză IELTS. Testul este gestionat de British Council, care în Rusia e considerată prin lege o organizație indezirabilă. 

Mai multe drone au atacat vineri o companie industrială din orașul Engels, din sudul Rusiei, provocând un incendiu, a declarat guvernatorul regional.

Un videoclip postat pe rețelele de socializare și verificat de Reuters arată un incendiu de amploare și nori uriași de fum negru.

Guvernatorul Roman Busargin nu a specificat ce tip de instalație industrială a fost vizată.

Armata ucraineană a afirmat pe Telegram că azi-noapte „a lansat un atac reușit asupra aerodromului Engels din regiunea Saratov”, adăugând că aici se concentrase aviația inamică după operațiunea de duminică în care au fost distruse mai multe avioane strategice ale Rusiei.

„De asemenea, a fost lovit aerodromul Diagilevo din regiunea Ryazan, unde sunt staționate avioane de realimentare și avioane de vânătoare de escortă, utilizate pentru a asigura lovituri cu rachete asupra teritoriului Ucrainei. În plus, din Diagilevo decolează bombardiere strategice ale inamicului”, se mai spune în mesajul de pe Telegram.

Informații neconfirmate din presa ucraineană și de pe rețelele de socializare sugerează că a fost lovit depozitul de carburanți de lângă baza aeriană rusă Engels.

Ministrul francez de externe, Jean-Noël Barrot, a declarat vineri, într-un interviu acordat postului de radio RTL, că speră ca cei de la Comisia Europeană să prezinte un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei înainte de sfârșitul lunii iunie. (Reuters)

Antiaeriana rusă a interceptat 174 de drone ucrainene în mai multe regiuni rusești și trei rachete ghidate „Neptun-MD” deasupra Mării Negre, afirmă ministerul apărării de la Moscova, citat de TASS.

„În cursul nopții trecute, între orele 20:00 ora Moscovei din 5 iunie și 04:20 ora Moscovei din 6 iunie, mijloacele de apărare antiaeriană de serviciu au interceptat și distrus 174 de aparate de zbor fără pilot de tip avion ucrainene deasupra teritoriilor regiunilor Briansk, Rostov, Saratov, Voronej, Kaluga, Kursk, Orel, Riazan, Tula, Belgorod, Tambov, regiunea Moscovei și Crimeea. De asemenea, mijloacele de apărare antiaeriană de serviciu au distrus trei rachete ucrainene Neptun-MD deasupra apelor Mării Negre”, a afirmat sursa citată.

Atac aerian asupra Kievului, cel puțin 4 morți și 20 de răniți

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat vineri dimineață că 20 de persoane au fost rănite, 16 dintre ele fiind internate în spital, pe lângă cele patru ucise.

Sistemul de transport cu metroul a fost perturbat după ce o garnitură a fost lovită și avariată între stații, a anunțat administrația militară din Kiev.

În districtul Solomenskiy, o dronă rusă s-a izbit de partea laterală a unui bloc de apartamente, provocând o gaură mare în clădire, a declarat un fotograf Reuters prezent la fața locului. Bucăți de beton căzute din bloc au zdrobit mașinile parcate dedesubt.

Bloc de locuit lovit de o dronă rusească, 6 iunie 2025: Evgeniy Maloletka / AP / Profimedia

Anterior, în noaptea de joi spre vineri, reporterii Reuters au auzit zgomotul dronelor kamikaze rusești de pe cer, însoțit de sunetele tirurilor antiaeriene ucrainene.

Martorii Reuters au raportat o serie de explozii importante, suficient de puternice încât să zguduie ferestrele aflate la distanță de locurile de impact.

Unii locuitori din Kiev s-au adăpostit în stațiile de metrou sau în parcările subterane.

Forțele aeriene ucrainene au spus că orașul a fost atacat cu drone și rachete de croazieră Kalibr.

INTERVIURILE HotNews.ro