Sari direct la conținut

Val de scandaluri la Lima: Al patrulea premier al președintelui marxist Pedro Castillo a demisionat în puțin peste un an

HotNews.ro
Pedro Castillo, Foto: Victor Gonzales / AFP / Profimedia Images
Pedro Castillo, Foto: Victor Gonzales / AFP / Profimedia Images

​Preşedintele peruan Pedro Castillo a anunţat joi noaptea că a acceptat demisia premierului Anibal Torres, acesta devenind al patrulea premier care demisionează în Peru după ce președintele marxist a câștigat alegerile din 2021, relatează AFP și Agerpres.

„Am acceptat demisia prim-ministrului, căruia îi mulţumesc pentru munca sa pentru ţară, şi voi numi un nou guvern”, a declarat şeful statului peruan într-un mesaj difuzat de televiziunea publică.

Torres și-a depus demisia după ce parlamentul de la Lima dominat de opoziţia de dreapta i-a refuzat un vot de încredere. Această demisie intervine în plină dispută între executivul de stânga şi parlament, care este dominat de opoziţia de dreapta.

Preşedintele Castillo, un marxist-leninist autodeclarat care se află la putere din iulie 2021, s-a confruntat deja cu două tentative de destituire în parlament şi face obiectul unui număr de şase anchete pentru presupuse acte de corupţie comise de el, familia sa şi anturajul său politic.

El denunţă o campanie politică şi beneficiază de imunitate până la finalul mandatului său, în iulie 2026.

Cu câteva ore înainte de anunţul demisiei premierului, preşedintele parlamentului, José Williams, şi-a anunţat „refuzul categoric” de a acorda votul de încredere cerut de premierul de stânga.

Patru prim-miniștri în doar 16 luni în Peru

Parlamentul de la Lima și-a acordat votul de încredere pentru Guido Bellido, primul premier propus de Castillo, în luna august a anului trecut, o surpriză la momentul respectiv ținând cont că legislativul este dominat de opoziție și că acesta a reprezentat o nominalizare controversată din cauza apărării de către acesta a membrilor Căii Luminate, un grup rebel maoist care a ucis zeci de mii de peruani în anii 1980 și 1990.

Cu toate acestea, Bellido a primit 73 de voturi „pentru” și doar 50 „împotrivă”. Însă el a rezistat în funcție doar până pe 6 octombrie când, după mai multe scandaluri legate de acuzații de spălare de bani, agresiune sexuală și declarații homofobe, Castillo i-a cerut demisia.

El a fost urmat în funcție de avocata Mirtha Vásquez, care a ales în cabinetul său 5 femei în locul celor două din guvernul lui Bellido alături de care au demisionat 7 dintre cei 19 miniștri ai săi. Partidul Perú Libre din care face parte președintele Castillo a fost împotriva schimbărilor ministeriale și le-a descris drept o „trădare a tuturor majorităților”.

Purtătorul de cuvânt al formațiunii politice a anunțat că cabinetul lui Vásquez nu va avea sprijinul partidului, dar că nu îl va obstrucționa și că vor continua „să lucreze pentru binele țării”.

După aproape patru luni de la numire, pe 31 ianuarie 2022, Vásquez și-a prezentat oficial scrisoarea de demisie președintelui Pedro Castillo. Printre motivele invocate, ea a susținut „imposibilitatea de a ajunge la un consens în folosul țării”. Anterior, președintele Castillo anunțase o remaniere guvernamentală.

Pe 1 februarie Castillo l-a numit în funcție pe Héctor Valer, un fost membru al unui partid de extrema dreaptă care apoi a virat către stânga, însă mandatul său avea să dureze doar 4 zile.

Valer și-a anunțat demisia pe 5 februarie după ce presa a dezvăluit că în 2016 el a fost denunțat de fiica sa pentru abuz fizic, un judecător dispunând măsuri de protecție atât pentru ea, cât și soția politicianului.

Ulterior demisiei sale, Valer a fost arestat în luna iunie sub acuzații de corupție.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro