Sari direct la conținut

Valuri succesive de atacuri în masă cu rachete de croazieră asupra Kievului și altor orașe mari din Ucraina

HotNews.ro
Un polițist ucrainean cercetează o zonă industrială din Kiev, după atacul masiv lansat de Rusia, Foto: Sergei SUPINSKY / AFP / Profimedia
Un polițist ucrainean cercetează o zonă industrială din Kiev, după atacul masiv lansat de Rusia, Foto: Sergei SUPINSKY / AFP / Profimedia

Rusia a lansat joi cel mai mare atac cu rachete din ultimele săptămâni asupra Kievului și a întregii Ucraine, rănind cel puțin 18 persoane, avariind instalații energetice și provocând întreruperi de energie electrică, au anunțat autoritățile ucrainene, transmite Reuters.

Întreruperi parțiale de energie electrică au fost raportate în cinci regiuni ucrainene din vest, centru și est, reamintind de atacurile masive asupra infrastructurii critice din iarna trecută, care a provocat întreruperi importante de curent pentru civilii ucraineni.

„Din cauza consecințelor primului atac inamic din ultimele șase luni, există pagube la instalațiile energetice din regiunile de vest și centru”, a declarat operatorul de rețea Ukrenergo într-un comunicat.

„Au existat pene parțiale de curent în regiunile Rivne, Jitomîr, Kiev, Dnipropetrovsk și Harkov”, a precizat Ukrenergo

Șeful Statului Major al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, a declarat că Rusia a tras 43 de rachete de croazieră asupra unor ținte din mai multe regiuni în cursul nopții și că apărarea aeriană ucraineană a doborât 36 dintre ele.

„Rachetele au fost lansate în mai multe valuri. Ele au intrat în spațiul aerian al Ucrainei din mai multe direcții, schimbându-și constant traseul”, a declarat el pe Telegram.

Explozii puternice au zguduit Kievul și regiunea învecinată la ivirea zorilor, au declarat martorii Reuters.

Autoritățile au anunțat că au trimis echipe de salvare în mai multe locuri din capitală.Primarul Vitali Klitschko a declarat că șapte persoane, inclusiv o fetiță de nouă ani, au fost rănite în capitală. Resturi de rachete au căzut în centrul orașului, iar o instalație de infrastructură și mai multe clădiri nerezidențiale au fost avariate, provocând un incendiu, a spus el.

Doi bărbați au murit în Herson, în urma atacului rusesc, a anunțat şeful administraţiei militare din regiunea Herson, Oleksandr Prokudin. Alte patru persoane au fost transferate la spital, dintre care una în stare gravă, iar o a cincea a primit îngrijiri la faţa locului.

Pagube în mai multe orașe din Ucraina

Ministrul de interne Ihor Klimenko a declarat că un hotel și mai multe chioșcuri au fost avariate în Cherkasy, în centrul Ucrainei, și că șapte persoane au fost rănite.

Serviciile de urgență au postat pe Telegram o înregistrare video în care se vede cum salvatorii scot un bărbat rănit pe o targă.

Ministerul de Interne și oficiali regionali au raportat explozii în regiunile Cherkasy, Harkov, Khmelnytskiy, Rivne, Vinița, Lvov și Ivano-Frankivsk.

Maksym Kozytskyi, guvernatorul regional din Lvov, a declarat că trei rachete rusești au lovit orașul Drohobych din vest, la aproximativ 60 km de granița cu Polonia.

Kozytskiy a precizat că au fost lovite o instalație de infrastructură și depozite.

„Daune serioase” în Crimeea

Atacurile au loc în timp ce Ucraina continuă contraofensiva împotriva forțelor rusești în est și sud.

O sursă de informații ucraineană a declarat că serviciul de securitate ucrainean SBU și marina ucraineană au lovit în timpul nopții baza aeriană Saky din Crimeea ocupată de Rusia, provocând „daune serioase”.

Între timp, armata rusă a declarat că a distrus 19 drone ucrainene deasupra Crimeei și a Mării Negre și nu a oferit detalii privind victimele sau pagubele.

Vor urma „luni dificile”

Ucraina a avertizat joi cu privire la „lunile dificile ce vor urma„ după atacul masiv cu rachete lansat de Rusia, relatează AFP și Agerpres.

„Ne aşteaptă luni dificile: Rusia va continua să atace instalaţiile energetice şi esenţiale ucrainene”, a avertizat pe Telegram şeful adjunct al administraţiei prezidenţiale ucrainene, Oleksii Kuleba.

Autorităţile ucrainene se tem că, odată cu apropierea toamnei, Moscova va relansa o campanie de bombardamente pentru a cufunda populaţia civilă în întuneric şi frig, la fel ca în toamna anului 2022.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro