Sari direct la conținut

Vasile Bănescu anunță că nu mai este purtătorul de cuvânt al Patriarhiei / El este înlocuit de teologul Adrian Agachi

HotNews.ro
Vasile Bănescu a anunțat joi seară, printr-un comunicat de presă, că renunță la funcția de coordonator al Biroului de Presă al Patriarhiei, poziție care va reveni părintelui consilier patriarhal Adrian Agachi. Bănescu nu și-a explicat plecarea, spunând doar că a luat decizia din motive personale.
Vasile Banescu, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
Vasile Banescu, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

„În acest context, începând cu data de 5 iulie, funcția de coordonator al Biroului de Presă al Patriarhiei va reveni părintelui consilier patriarhal Adrian Agachi, un tânăr, dar rafinat teolog, cu riguroase studii în Marea Britanie finalizate printr-o teză de doctorat susținută la Universitatea din Winchester, un om profund onest și bun cunoscător al realității bisericești”, a spus Bănescu.

El spune că va face parte din echipa Secretariatului de Stat pentru Culte, iar activitatea sa viitoare se va desfășura în sfera dialogului dintre stat și cultele religioase. De asemenea, el va continua realizarea emisiunii „Credință și cultură” la televiziunea Trinitas a Patriarhiei Române.

„După o îndelungată activitate în zona comunicării instituționale a Patriarhiei Române, după mulți ani în care am încercat să împlinesc cu rigoare și onestitate misiunea onorantă de transmitere în spațiul public a mesajului Bisericii, dar și de traducere contextuală cât mai fidelă a conținutului real al creștinismului în zona mediatică și socială, a sosit și timpul așezării unui punct, nu doar în această prea lungă frază, ci și în fraza comunicării mele instituționale cu presa. Decizia așezării acestui punct este una exclusiv(!) personală”, a scris Bănescu care spune că rămâne deschis dialogului public non-instituțional.

Cunoscutul teolog dă asigurări că activitatea Biroului de Presă al Patriarhiei va continua pe aceeași cale „a comunicării prompte și adecvate la realitatea bisericească și socială. Singura care conduce spre binele comun al Bisericii și societății dezirabil unite prin necesar dialog și atenție morală reciprocă.”

„Părintelui Patriarh îi mulțumesc și pe această cale pentru sprijinul permanent acordat de-a lungul a 15 ani de strânsă colaborare. Europa actuală nu este doar o construcție politică asaltată de un trecător front de zgomot ideologic, ci o lume în sine formată din sute de milioane de oameni credincioși, o lume profund democratică, ale cărei rădăcini creștine, în ciuda otrăvitului și manipulatorului alarmism antioccidental, sunt de neclintit. Din Europa facem parte noi înșine. Cu bunele și relele ei/ ale noastre, dar mai ales spre binele nostru comun. Vocația creștinismului și a Bisericii lui Hristos este universală, nu filetistă, nu politică, nu mundană. Subiectul ei nu este etnia sau masa, ci persoana, adică dialogul mântuitor dintre identitate și alteritate.”, mai spune acesta.

Numeroase certuri și contradicții cu IPS Teodosie

Disputa teologică, dar nu numai, dintre IPS Teodosie și Vasile Bănescu în calitate de purtător de cuvând al Patriarhiei a fost una de notorietate în ultimii ani.

Vasile Bănescu a sancționat mereu derapejele arhiepiscopiei Tomisului , fie că a fost vorba de susținerea lui Putin, anchetele DNA și trimiterea în judecată sau de aprecieri că femeile trebuie să suporte abuzurile soților și să nu divorțeze.

IPS Teodosie a replicat de fiecare dată și l-a acuzat că nu își publică CV-ul, că nu are o viață de familie conformă cu normele creștine, că vorbește fără aprobarea Patriarhului sau chiar că a modificat un text din Biblie. De asemenea, i-a cerut în mod repetat demisa.

IPS Teodosie a anunțat la începutul anului, prin avocat, că îl dă în judecată pe Bănescu, acuzându-l că „încalcă grav legea penală, respectiv principiul prezumției de nevinovăție”, prin afirmațiile făcute după ce IPS Teodosie a fost inculpat de DNA.

Vasile Bănescu a reacționat atunci și a anunțat prin avocat că îl va da în judecată deoarece acuzația care îi este adusă este „absolut absurdă și fără conținut”. „Personal, am fost calomniat grav în mod public de cineva care a emis minciuni pure la adresa mea și a familiei”, a acuzat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

Ambii au fost sancționați de Sfântului Sinod al BOR în februarie

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a scăpat cu avertisment scris – „dojană sinodală” din partea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care l-a judecat pentru „răzvrătire, indisciplină şi presiune publică”, după ce a insistat în repetate rânduri pentru ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de mitropolie, deși nu ar îndeplini criteriile. De asemenea, conducerea BOR a decis reorganizarea Biroului de Presă al Patriarhiei, condus de Vasile Bănescu, intrat în conflict cu IPS Teodosie: „opiniile personale ale dlui. Vasile Bănescu nu sunt echivalentul unui comunicat de presă oficial ”.

Tot atunci, Biroul de presă al Patriarhiei, reorganizat „a luat act că, întrucât opiniile personale ale dlui. Vasile Bănescu nu sunt echivalentul unui comunicat de presă oficial al Patriarhiei Române, începând cu data de 1 martie 2024, comunicatele de presă ale Patriarhiei Române vor fi emise de Cancelaria Sfântului Sinod, până la reorganizarea Biroului de Presă al Patriarhiei Române”.

Replica acidă pe care Patriarhia i-o dă lui IPS Teodosie în controversa privind celebrarea Paștelui la aceeași dată de către ortodocși, catolici şi protestanţi

INTERVIURILE HotNews.ro